Hrvatska sudjeluje u NATO CMX15 vježbi

Republika Hrvatska će od 4. do 10. ožujka 2015. godine sudjelovati u političko-vojnoj simulacijskoj vježbi NATO-a o upravljanju u krizama. Vježba CMX15 (Crisis Management Exercise – CMX)...

Republika Hrvatska će od 4. do 10. ožujka 2015. godine sudjelovati u političko-vojnoj simulacijskoj vježbi NATO-a o upravljanju u krizama. Vježba CMX15 (Crisis Management Exercise – CMX) odvija se istovremeno u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i u zemljama članicama.

NATO vježbe upravljanja krizama simulacijske su vježbe koje se provode na temelju fiktivnog scenarija i ne predviđaju stvarne vojne snage raspoređene na terenu. CMX15 će testirati procedure Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na strateškoj političkoj i vojnoj razini. Glavni cilj vježbe je uvježbavanje mehanizama strateških političkih i vojnih konzultacija te kolektivnog odlučivanja NATO-a putem procedura i koncepata o upravljanju u krizama. U vježbi će sudjelovati civilno i vojno osoblje, kako u sjedištu NATO-a, tako i u glavnim gradovima država sudionica.

Scenarij za CMX15 je u potpunosti fiktivan, te opisuje krizu nastalu daleko izvan NATO teritorija (između dvije države koje nisu članice NATO-a). Obuhvatit će humanitarnu i pomorsku dimenziju s implikacijama na sigurnost saveznika.

U pripremi i provedbi CMX15 sudjeluju i države partneri Australija, Finska, Japan, Švedska i Ukrajina. Promatrači CMX15 su Republika Koreja, Novi Zeland i Gruzija. Europska unija je pozvana na razmjenu informacija o razvoju situacije, zajedno s UN uredima za političke poslove i mirovne operacije, Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC) i Međunarodnom agencijom za energiju, koje će također promatrati CMX15.

Ovo je šesta NATO vježba upravljanja krizama u kojoj sudjeluje Hrvatska, a uz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao koordinatora aktivnosti, u provedbi sudjeluju i Ministarstvo obrane, Ured predsjednice Republike Hrvatske, Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravlja, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajna agencija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Zavod za sigurnost informacijskih sustava i CARNET - Nacionalni CERT.Priopćenja