Hrvatska izražava žaljenje što razoružanje Iraka nije postignuto mirnim putem i političkim sredstvima...

Republika Hrvatska izražava žaljenje što, usprkos međunarodnih napora, razoružanje Iraka od sredstava za masovno uništavanje nije postignuto mirnim putem i političkim sredstvima. Vlada Republike Hrvatske razočarana je nedostatkom jedinstva Vijeća sigurnosti koje bi omogućilo učinkovitije djelovanje da bi se postigao ovaj, na međunarodnopravnim normama zasnovani cilj.

Republika Hrvatska spremna je aktivno sudjelovati samo u akciji autoriziranoj od strane Vijeća sigurnosti. Istodobno, Republika Hrvatska pridržavat će se ranije preuzetih obveza u dogovoru s koalicijskim snagama predvođenih SAD-om. Glede izvođenja operacija u Iraku Republika Hrvatska poziva na maksimalni oprez i provođenje svih potrebnih mjera predostrožnosti kako bi se izbjegla stradanja civilnog stanovništva.

Republika Hrvatska izražava nadu da će vojne operacije trajati što kraće i da će nakon njih uslijediti sveobuhvatna obnova Iraka. Republika Hrvatska je spremna na puni doprinos poslijeratnoj obnovi Iraka koja uz gospodarsku sastavnicu treba uključivati i široki raspon aktivnosti usmjerenih na razvoj demokracije i pravne države, te zaštite ljudskih prava. Republika Hrvatska i dalje će u potpunosti ispunjavati sve svoje obveze koje proizlaze iz članstva u UN-u i sudjelovanja u Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.Priopćenja