Hrvatska i Turska nastavljaju snažiti bilateralne odnose, kojima pridonosi i velika trgovinska razmjena

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 17. lipnja 2022. godine, u službeni posjet ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevlüta Çavuşoglua. Poseban značaj posjetu dala je činjenica da se održava u godini kada se obilježava 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske.
Ministar Grlić Radman zahvalio je turskome kolegi Çavuşogluu na podršci i solidarnosti ukazanoj nakon potresa u prosincu 2022. godine te dodao kako je i Hrvatska pokazala svoje prijateljstvo i solidarnost prilikom razornih požara u Turskoj slanjem zrakoplova Canadair preko Koordinacijskog centra za hitne slučajeve EU-a.
Ministri Grlić Radman i Çavuşoglu složili su se kako postoje mogućnosti za daljnjim unaprjeđenjem bilateralnih odnosa, poglavito gospodarske suradnje koju prati kontinuiran razvoj, a neka od područja su: energetika, infrastrukturni projekti, pomorstvo, IT sektor, obrambena industrija te turizam.
,,Turska kontinuirano podupire Hrvatsku na putu pristupanja OECD-u - jednom od naših vanjskopolitičkih prioriteta. Podsjećam da smo prošli tjedan u Parizu usvojili Plan pristupanja - što predstavlja korak bliže članstvu u toj organizaciji'', naglasio je ministar Grlić Radman.
 
Ministri su također razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu, te se posebno dotakli Bosne i Hercegovine. ,,Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet, stabilnost i prosperitet BiH, utemeljen na načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kao pretpostavke stabilnosti i funkcionalnosti zemlje. Hrvatska se i dalje zalaže za reformu izbornog zakona, koji je u svojem postojećem obliku diskriminirajući, te će stoga sljedeći opći izbori u Bosni i Hercegovini biti posebno izazovni'', istaknuo je ministar Grlić Radman te dodao kako je izborna reforma nužna kako bi Hrvati uživali ista prava koja uživaju druga dva konstitutivna naroda.
 

Priopćenja