Hrvatska dobila pozitivno Mišljenje EK

Na poziv Europske komisije, danas 20. travnja 2004., u Strasbourgu je boravilo hrvatsko izaslanstvo koje je predvodio ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul te uz njega ministrica europskih integracija mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnik ministra vanjskih poslova Neven Madey, pomoćnica ministrice europskih integracija Tamara Obradović i veleposlanica pri Europskim Zajednicama Mirjana Mladineo

Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 21. veljače 2003. godine u Ateni, Republika Hrvatska je u lipnju prošle godine dobila upitnik sa 4744 pitanja. Odgovori su uručeni predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju u listopadu, te je od tada - temeljem tih odgovora i prikupljanjem informacija iz drugih izvora - Europska komisija procjenjivala reformska postignuća u Republici Hrvatskoj. U Mišljenju se daje detaljan pregled i ocjena stanja u vezi s ispunjavanjem političkih i gospodarskih kriterija za članstvo, kao i sposobnosti Republike Hrvatske da usvoji i provodi acquis Zajednice. Iz Mišljenja se može zaključiti da se Hrvatsku ocjenjuje kao zemlju stabilne demokracije s funkcionirajućim tržišnim gospodarstvom, državu koja je ostvarila veliki napredak u provedbi Kopenhagenskih kriterija i političkih uvjeta koji su Republici Hrvatskoj određeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Uz Mišljenje, Komisija je danas predložila Vijeću i nacrt Europskog partnerstva u kojem je navela kratkoročne i srednjoročne mjere koje bi Republika Hrvatske trebala poduzeti. Vlada Republike Hrvatske će ove dokumente detaljno proučiti te će godišnji Nacionalni program pridruživanja Hrvatske Europskoj Uniji prilagoditi sugestijama iz Mišljenja i Europskog partnerstva. Mišljenje Europske komisije bit će značajan instrument za ostvarivanje daljnjih reformi posebice u onim segmentima gdje su identificirani određeni problemi i potreba za punim ostvarivanjem europskih standarda.

Stjecanjem statusa kandidata Hrvatskoj se, uz CARDS program kojim se financiraju postojeće reforme za prilagodbu standardima Europske Unije, otvaraju vrata za korištenje sredstava iz predpristupnih programa Europske Unije za poticanje razvoja poljoprivrede, prometa i zaštite okoliša.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo europskih integracija smatraju da je ova preporuka od dalekosežne vrijednosti, kojom se Republici Hrvatskoj omogućuje da otpočne pristup Europskoj Uniji, što je glavni strateški cilj Republike Hrvatske. Time se i Vladi Republike Hrvatske odaje puno priznanje za intenzivnu političku i diplomatsku aktivnost kojom je osigurala punu primjenu političkih kriterija, čime su se stekli uvjeti za dobivanje statusa kandidata, kao primjerenom priznanju hrvatskoj Vladi za sva njena postignuća i najbolji način da se i druge zemlje u regiji jugoistočne Europe podstaknu na proces reformi i jačanja europske perspektive.

Vlada Republike Hrvatske očekuje da sadašnja preporuka vodi k usvajanju političke odluke o otvaranju pregovora o pridruživanju, koja će biti na dnevnom redu Europskog vijeća 17. i 18. lipnja. 2004. godine.



Priopćenja