Ministar dr. Miomir Žužul sastao se s ministrom za Europu Velike Britanije

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sastao se u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu, 19. travnja 2004. s ministrom za Europu Velike Britanije dr. Denisom MacShaneom

Ministar dr. Žužul je zahvalio na podršci Velike Britanije nastojanjima Republike Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji te izrazio uvjerenje da će hrvatsko napredovanje prema Europskoj uniji doprinijeti stabilizaciji regije. Bilateralne odnose između dviju zemalja ocijenio je vrlo dobrim naglasivši da Republika Hrvatska i Velika Britanija razvijajući dobre odnose mogu ostvariti još snažnije partnerstvo. Dr. MacShane je, izrazivši zadovoljstvo velikim i pozitivnim promjenama u Republici Hrvatskoj, rekao kako je nužno izmijeniti optiku iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Velika Britanija želi vidjeti Republiku Hrvatsku prvu na putu u Europu individualno i temeljem vlastitih postignuća i rezultata. Dr. MacShane je rekao da se Republika Hrvatska može sutra nadati iznimno pozitivnom signalu iz Bruxellesa te je otklonio mogućnost postojanja neke skrivene britanske agende spram Republike Hrvatske. Ministar MacShane je dodao kako će britanska Vlada podržati hrvatske euro-atlantske ambicije te izrazio uvjerenje da će Republika Hrvatska prije kraja desetljeća postati punopravnom članicom Europske unije. Britanski ministar je rekao kako smatra da su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova, a posebno hrvatski Premijer i Ministar vanjskih poslova, svojim aktivnostima u proteklim tjednima ostavili snažan dojam u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Glede stanja u regiji, dr. MacShane je rekao kako je cilj britanske politike rješavanje problema u cijeloj regiji tako da oni prestanu biti predmet brige međunarodne zajednice.
Za posjeta Zagrebu dr. MacShane je predstavio i britanski program pomoći u pripremi hrvatske kandidature za punopravno članstvo u Europskoj uniji što uključuje program suradnje sa Ministarstvom europskih integracija, pomoć u razvitku područja od posebne državne skrbi, pomoć u reformi pravosuđa i unutarnjih poslova, rješavanje pitanja nezaposlenosti i razvitak civilnog društva.

Priopćenja