Gospodarska suradnja Hrvatske i Italije na zavidnoj razini: Italija prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u petak, 17. ožujka 2023. godine, s ministrom vanjskih poslova Talijanske Republike Antoniom Tajanijem u Zagrebu.
 
Ministar Grlić Radman naglasio je kako su bilateralni odnosi dviju država vrlo bliski i prijateljski te izdvojio uspješnu suradnju Hrvatske i Italije koja se ogleda u redovitom održavanju bilateralnih konzultacija o različitim temama, kao i redovitim sastancima Koordinacijskog odbora ministara. Nakon petog sastanka u Rimu, prošle godine, Hrvatska je domaćin šestog sastanka, ove godine u Zagrebu. Također, u okviru istog sastanka održan je i prvi Poslovni forum hrvatskih i talijanskih tvrtki, koji je pokazao kako postoji potencijal za daljnje unapređenje suradnje, poglavito u IT sektoru i digitalizaciji, prehrambenom sektoru i infrastrukturi. Stoga će se i ove godine, u okviru šestog sastanka u Zagrebu, ponovno održati Poslovni forum.
 
„Gospodarska suradnja Hrvatske i Italije na zavidnoj je razini - Italija je u 2022. godini postala prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske. Ukupna robna razmjena iznosila je 8,64 milijarde eura, što predstavlja povećanje od gotovo 45 % u odnosu na prethodnu godinu“, istaknuo je ministar Grlić Radman.
 
Bilo je riječi i o položaju manjina koje su svakako trajna poveznica dviju država, a Hrvatska i Italija su u velikom kontinuiranoj zaštiti njihovih prava, jezika, kulture i običaja. Ministar Tajani je za hrvatsku manjinu rekao da obogaćuje Italiju te da je riječ o manjini koja ne zatomljuje svoju tradiciju, a poštuje talijanske zakone i talijansku državu. Također, ministri su se dotakli i vanjskopolitičkih tema.
 
„Potvrdili smo snažnu potporu Ukrajini, žrtvi ničim izazvane ruske agresije, čiju poziciju Hrvatska, koja je jednako tako bila žrtva agresije, jako dobro razumije. Pitanje ilegalnih ulazaka migranata na teritorij Europske unije utječe na obje zemlje. Hrvatska se suočava s ulascima preko tzv. balkanske rute, a Italija preko tzv. sredozemne rute. Potrebno je pronaći odgovarajući europski odgovor na ovo goruće pitanje, koji će štititi interese Europske unije, a samim time i država koje su prve na udaru, poput Hrvatske i Italije“, naglasio je ministar.

Pisane vijesti