Godišnji sastanak o sudjelovanju institucija RH u Twinning i TAIEX instrumentu, Zagreb, 10. prosinca 2021.

U petak, 10. prosinca 2021. godine u organizaciji Službe za prijenos znanja i Uprave za europsko i međunarodno pravo MVEP-a, tradicionalno osmu godinu za redom, a drugu godinu u virtualnom obliku, održan je sastanak o sudjelovanju institucija RH u twinning i TAIEX instrumentu. Sastanak je bio još jedna prilika za razmjenu informacija s kontaktnim točaka za twinning i TAIEX instrument u institucijama RH te informiranje o novostima i pozitivnim primjerima u provedbi instrumenata međunarodne institucionalne suradnje EU.
Ravnateljica Uprave za europsko i međunarodno pravo i nacionalna kontakt točka za TAIEX, gđa Gordana Vidović Mesarek, te gđa Dubravka Smolić Vlaić, voditeljica Službe za prijenos znanja i nacionalna kontakt točka za twinning instrument izvijestile su o utjecaju pandemije na twinning i TAIEX projekte, koji je očit ne samo kroz smanjenje broja projekata već i slabiji interes država članica za prijavu na iste. Unatoč okolnostima, iskustva hrvatskih stručnjaka iz procesa pristupanja RH EU ostaju i dalje iznimno tražena i cijenjena, te Hrvatska bilježi porast sudjelovanja u twinning projektima u ulozi vodeće države kao i porast u broju provedenih TAIEX misija. U posljednje dvije godine, Hrvatska je tako dobila čak 10 projekata, od čega u njih 5 ima ulogu vodećeg partnera te je zbog toga visoko rangirana u statistici uspješnosti Europske komisije u periodu 2020.-2021., odmah iza Francuske i Austrije. Na sastanku su svoja iskustva u provedbi i upravljanju twinning projektima, posebice u doba pandemije COVID-19, podijelili stalni twinning savjetnici (resident twinning advisors): gđa Iva Dodig s projekta Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja na Kosovu, gđa Nataša Margetić s projekta Ministarstva pravosuđa i uprave u Crnoj Gori i g. Zvonko Širić s projekta Agencije za reviziju sustava provedbe programa EU u Zambiji, na kojeg je RH posebno ponosna budući se radi o prvom pilot projektu Europske komisije u zemlji izvan Europskog susjedstva.
Hrvatska dokazuje izuzetnu spremnost na prilagodbu i prilikom sudjelovanja u TAIEX instrumentu. Tako je tijekom 2021. godine održano ukupno 249 TAIEX misija na kojima su sudjelovali hrvatski stručnjaci, uglavnom u on-line formatu.

Ostale vijesti