Ministar Grlić Radman: Srbija će morati ispuniti uvjete iz ključnih poglavlja

Hrvatska drži da otvaranje poglavlja koja se odnose na zelenu agendu i povezanost mogu biti poticaj za Srbiju, ali će za daljnji napredak morati ispuniti obveze iz ključnih poglavlja koja uključuju pravosuđe i temeljna prava, pravdu, sloboda i sigurnost, kazao je ministar Gordan Grlić Radman.

Srbija će u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU-u otvoriti pregovore u četvrtom klasteru koji obuhvaća poglavlja o prometnoj politici, energetici i zaštiti okoliša.

“Otvaranje tih poglavlja moglo bi biti poticaj, ali i obveza Srbije da ispuni uvjete i za sljedeće klastere, odnosno  poglavlja”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman.

Međutim, za daljnji napredak, Srbija će morati riješiti pitanja procesuiranja ratnih zločina, pitanje nestalih i položaj manjina.

“Krajnje je vrijeme da Srbija krene s procesuiranjem ratnih zločina, da započne istragu o nestalima, kojih je još 1858 i da osigura manjinska prava”, rekao je ministar Grlić Radman.

“To su temeljna područja i to nije samo bilateralno pitanje nego je to i europska pravna stečevina. Nismo zadovoljni s položajem hrvatske zajednice u Srbiji”, dodao je ministar.

Crna Gora uživa punu potporu Hrvatske

Što se tiče Crne Gore, koja ovaj put ne otvara i ne zatvara nijedan klaster, ministar Grlić Radman je rekao da ona uživa punu potporu Hrvatske.

“Svakako da nam je u interesu da Crna Gora ide prema Europskoj uniji. Mislim da ispunjavanje kriterija iz poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i temeljna prava) ne bi trebalo biti upitno za Crnu Goru”, rekao je ministar Grlić Radman.

Prema novoj metodologiji pristupnih pregovora, nema više  otvaranja pojedinačnih poglavlja, nego je 35 pregovaračkih poglavlja razvrstano u šest tematskih klastera. Pregovori o svakom otvaraju se ili zatvaraju kao cjelina, nakon ispunjavanja mjerila, a ukupni napredak u pregovorima ovisi o napretku u prvom ključnom klasteru koji obuhvaća poglavlja pravosuđe i temeljna prava, pravda, sloboda i sigurnost, financijski nadzor, javne nabave i statistiku. Taj klaster se prvi otvara i zadnji zatvara u pregovaračkom procesu.

Ostali klasteri su unutarnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi

BiH nužno promatrati kao suverenu i cjelovitu zemlju

Ministar Grlić Radman izrazio je sumnju da će se unutar EU-a postići suglasnost oko uvođenja sankcija protiv čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika, za što se zauzela nova njemačka ministrica Annalena Baerbock.

“Hrvatska se zauzima za dijalog, nama je u interesu inzistirati na dijalogu, uvjeriti sve lidere da je nužno Bosnu i Hercegovinu promatrati i doživjeti kao suverenu i cjelovitu zemlju i da nema prostora za bilo kakav separatizam”, rekao je Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman o izjavama njemačke ministrice vanjskih poslova kaže da je to bilo više ispitivanje terena i testiranje raspoloženja država članica.

“Nitko nije inzistirao na sankcijama u nekakvom većinskom formatu u smislu da su se sve zemlje suglasile. To je bilo više ispitivanje terena, mišljenja i raspoloženja država članica”, rekao je.

Ministar Grlić Radman je kazao da je na marginama ministarskog sastanka imao susret s njemačkom kolegicom s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima i o zapadnom Balkanu.

Izvor: Hina/MVEP

Stranice