Elémer Hantos Prize za iznimne rezultate u promicanju suradnje u srednjoj i istočnoj Europi

„Političke različitosti i nekad različiti stavovi nisu, ne smiju i ne mogu biti prepreka jasnom zalaganju za nacionalne interese, za ljudske vrijednosti i jasnom zajedništvu kad treba postići cilj“...

„Političke različitosti i nekad različiti stavovi nisu, ne smiju i ne mogu biti prepreka jasnom zalaganju za nacionalne interese, za ljudske vrijednosti i jasnom zajedništvu kad treba postići cilj“, rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je zajedno sa saborskom zastupnicom Jadrankom Kosor primila nagradu Elémer Hantos Prize, Zaklade srednje Europe (Mitteleuropa-Stiftung, Zürich).

Ova se nagrada dodjeljuje za iznimne rezultate u promicanju ekonomske i političke suradnje i europskih integracija u središnjoj i istočnoj Europi, osobama koje su svojim djelovanjem izravno utjecala na procese političke i ekonomske integracije.

Nagrada nosi ime dr. Elémera Hantosa, mađarskog ekonomskog stručnjaka koji se zalagao za stvaranje ekonomske i trgovinske unije podunavskih zemalja. Hantos je osnovao ekonomske institute u Beču, Budimpešti, Brnu i Ženevi, predstavio je u svom obraćanju u ime Zaklade Charles Epping, koji je sa Stefanom Messmanom, članom izbornog povjerenstva za dodjelu ove nagrade i uručio nagrade dobitnicama Pusić i Kosor.

„Europski put Hrvatske i ulazak u Europsku uniju bio je zajednički posao i sve političke strane založile su se zajedno za put europske Hrvatske. Napravili smo jedan okvir izvan kojeg ni jedna politika neće moći“, rekla je Jadranka Kosor.

„Svi smo zajedno radili ovaj posao. Da na tom poslu nismo bili zajedno ne bi ga nikad ni napravili. Postoje dileme da li je EU dobra ili loša ideja. Ako itko razumije u kojoj je mjeri važna temeljna uloga EU onda smo to svakako mi iz ovog dijela Europe, koji smo na vlastitoj koži iskusili da države mogu dobivati i gubiti ratove, ali društva ne. Društva mogu samo gubiti. EU je instrument koji efikasno služi tome, za početak da se osigura trajni mir koji je dragocjena zajednička vrijednost. Na tome smo mi u Hrvatskoj postigli prvi zajednički politički konsenzus. Postigli smo i određeno političko sazrijevanje, koje je vodilo do razumijevanja da nije važno samo da Hrvatska prođe kroz reforme i da trajno živi u okruženju u kojem će naše vrijednosti dovesti na razinu čovjekoljubivih, europskih vrijednosti, nego da je važno i da radimo sa svojim susjedima na tome da i oni dostignu taj cilj i da budu u tom okviru koji je u prvom redu i možda mu je glavna zadaća da osigura „citizen friendly uvjete“, da država razumije da služi i treba služiti svojim građanima“, kazala je ministrica Pusić obraćajući se uzvanicima nakon primanja nagrade.

„Taj posao je kako se vidi iz priloženog daleko od gotovog, on je na početku. Mi smo osigurali okvire i sada je važno da na tome dalje ustrajemo. Ako smijem reći, u tome mi je posebno drago i velika čast, ne samo što je Zaklada odlučila dodijeliti mi ovo priznanje, nego da ćemo ga podijeliti kolegica Kosor i ja. Nas dvije smo bile u različitim političkim strankama, zalagale se često za različite stvari. Imale smo različite stavove, ali smo i jedna i druga poštivale dva pravila: zdrav razum i interes države. U tome smo se slagale u potpunosti i zbog toga smo mogle čuvati to zajedništvo do kraja, do zaključenja pregovora“, dodala je ministrica i zahvalila svima koji su radili na putu hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Ovo je prvi put da se ova nagrada dodjeljuje ženama i prvi put se dodjeljuje osobama iz Hrvatske. Dosadašnji su dobitnici György Konrád (2012), George Soros (2011), Rudolf Chmel (2010), Adam Michnik (2009), Erhard Busek (2008), Vaclav Havel (2007) te prof. Dr. Stefan Messman i Prof. Dr. Tibor Tajti (2006).

TON

 



Priopćenja