Regionalna radionica o suradnji države i civilnog društva u procesu pristupanja Europskoj uniji

Regionalnu radionicu, čija je svrha uspostava suradnje među državnim tijelima zemalja Jugoistočne Europe u praćenju napretka u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, organizirali su Ured Vlade RH za udruge i Centar izvrsnosti MVEP,

Regionalnu radionicu, čija je svrha uspostava suradnje među državnim tijelima zemalja Jugoistočne Europe u praćenju napretka u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, organizirali su Ured Vlade RH za udruge i Centar izvrsnosti MVEP, a održana je u petak, 22. studenog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Namjera ove radionice je utvrđivanje ključnih indikatora na temelju kojih će se redovno provoditi samo-procjena napretka u razvoju suradnje državnih tijela i organizacija civilnog društva što je preduvjet održivosti reformi koje se provode u svim zemljama regije u procesu približavanja EU. Na radionici je uz 20-ak predstavnika državnih tijela nadležnih za suradnju s organizacijama civilnog društva sudjelovalo nekoliko međunarodnih stručnjaka te predstavnika Europske komisije.

Sudionicima se obratila pomoćnica ministrice dr. sc. Vesna Batistić Kos koja je naglasila kako se „u procesu transformacije odnosa između vladinog sektora i organizacijama civilnog društva ključna promjena dogodila tijekom procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji“. „Na tom putu organizacije civilnog društva trostruko su pridonijele učinkovitoj provedbi samog procesa i to osiguravajući konstantnu transparentnost procesa, preuzimajući važnu ulogu u praćenju provedbe procesa te donoseći svoju specifičnu ekspertizu u sam proces“,  kazala je pomoćnica ministrice Batistić Kos.

Organizacije civilnog društva su i važan faktor u jačanju regionalne suradnje koja predstavlja jedan od glavnih ciljeva hrvatske vanjske politike kao i prioritet politike razvojne suradnje upravo stoga jer Hrvatska može dijeliti svoja stručna znanja iz područja razvoja civilnog društva sa zemljama u regiji.Priopćenja