Dvadeset i šesta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Na današnji dan prije 26 godina sve države članice tadašnje Europske zajednice priznale su Hrvatsku kao neovisnu i suverenu državu. Pridružile su im se i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska...

Na današnji dan prije 26 godina sve države članice tadašnje Europske zajednice priznale su Hrvatsku kao neovisnu i suverenu državu. Pridružile su im se i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska. Stoga se 15. siječnja obilježava kao obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Prethodno, Hrvatsku su priznali Island, Sveta Stolica i San Marino te međunarodno tada još nepriznate Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija. Priznanje EZ-a potaklo je i druge države u Europi i svijetu da učine isto, a do kraja siječnja 1992. Hrvatsku su priznale ukupno 44 države.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u svom je govoru toga dana naglasio kako će 15. siječnja 1992. biti zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda. U nešto više od četvrt stoljeća, Hrvatska se međunarodno afirmirala kao članica vodećih europskih i svjetskih organizacija,  članica Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije te brojnih drugih međunarodnih inicijativa i procesa.

Danas obilježavamo i 20. obljetnicu završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada su okupirana područja istočne Hrvatske vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. UN-ova misija za prijelaznu upravu u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu smatra se jednom od najuspješnijih misija od osnivanja UN-a do danas te služi kao ogledni primjer za rješavanje sličnih situacija u svijetu. 



Priopćenja