Dt Metelko Zgombić održala bilateralne konzultacije s austrijskim kolegom Michaelom Linhartom

Državna tajnica za europske poslove, Andreja Metelko Zgombić, održala je u četvrtak, 8. ožujka 2018. godine, političke konzultacije s glavnim tajnikom u austrijskom Saveznom ministarstvu za Europu, integracije i vanjske poslove, dr. Michaelom Linhartom...

Državna tajnica za europske poslove, Andreja Metelko Zgombić, održala je u četvrtak, 8. ožujka 2018. godine, političke konzultacije s glavnim tajnikom u austrijskom Saveznom ministarstvu za Europu, integracije i vanjske poslove, dr. Michaelom Linhartom.

Sveukupni bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Republike Austrije tradicionalno su vrlo dobri i prijateljski te je na političkim konzultacijama napravljen pregled ukupnih bilateralnih odnosa i prioriteta suradnje za naredno razdoblje. Dogovorena je razmjena mišljenja i nastavak razgovora oko priprema za predsjedanje Vijećem EU, koje Austrija preuzima od 1.srpnja ove godine, a Republika Hrvatska od 1. siječnja 2020.

Republika Hrvatska i Republika Austrija  dijele zajednički interes i stajališta u ključnim europskim politikama od migracija do politike proširenja prema državama jugoistočne Europe. Državna tajnica je svojeg austrijskog kolegu izvijestila o završnom stadiju priprema Republike Hrvatske za pristupanje Schengenskom prostoru, kao i pripremama za eurozonu i pristupni proces Organizaciji za europsku suradnju i razvitak.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, mr.sc. Marija Pejčinović Burić, također je održala kratki sastanak s glavnim tajnikom Michaelom Linhartom, prilikom čega je naglasak bio na hrvatsko-austrijskim odnosima te prioritetima predstojećeg hrvatskog, odnosno austrijskog predsjedanja Vijećem EU.



Priopćenja