Ministrica Marija Pejčinović Burić čestitala je Međunarodni dan žena

8. ožujka, Međunarodni je dan žena, koji se kao takav službeno obilježava u okviru Ujedinjenih naroda od 1975. godine...

8. ožujka, Međunarodni je dan žena, koji se kao takav službeno obilježava u okviru Ujedinjenih naroda od 1975. godine. U više od stotinu godina borbe za pravo glasa žena dosegnuta je  ravnopravnost u brojnim aspektima života, ali još predstoji dosta za učiniti na planu ravnopravnosti u nizu područja.

Ravnopravnost žena u društvu predstavlja važno globalno pitanje, kako s aspekta ljudskih prava, tako i s aspekta mira, sigurnosti i održivog razvoja. Aktivnosti na ostvarenju jednakosti žena i muškaraca na visokom su mjestu prioriteta i u vanjskopolitičkim aktivnostima Republike Hrvatske.

Kroz ciljane političke i diplomatske aktivnosti i suradnju u okviru Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO-a, OESS-a, Vijeća Europe i drugih relevantnih međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa, kao i u bilateralnim odnosima, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktivno pridonosi suzbijanju diskriminacije žena, zaštiti temeljnih ljudskih prava te gospodarskom i političkom osnaživanju žena, osobito u post-konfliktnim i tranzicijskim društvima.

Žene čine 51% populacije u Republici Hrvatskoj i njihova energija, snaga i kreativnost važni su za ukupni napredak društva. Zato vjerujemo da istinska ravnopravnost žena i muškaraca može bitno pridonijeti prosperitetu.

Stoga ćemo naš budući rad usmjeriti na skrb o pravima i zaštiti žena, kao i njihovom daljnjem osnaživanju.

Čestitam Međunarodni dan žena!



Priopćenja