Dt Metelko-Zgombić na tribini Pravnog fakulteta u Osijeku u povodu 25. obljetnice članstva RH u Vijeću Europe

Dt Metelko-Zgombić na tribini Pravnog fakulteta u Osijeku u povodu 25. obljetnice članstva RH u Vijeću Europe

U okviru aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova obilježavanja 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Vijeću Europe, državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić je u utorak, 9. studenog 2021. godine, sudjelovala na tribini Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, u suorganizaciji Ministarstva i Poslijediplomskog sveučilišnog (doktorskog) studija Pravo. Tribina je održana u hibridnom formatu da bi je pratilo što više studenata Pravnog fakulteta i Poslijediplomskog studija.

Uz državnu tajnicu Metelko-Zgombić, na tribini su sudjelovali posebni savjetnik predsjednika Vlade Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova koji je 6. studenog 1996. godine u Strasbourgu potpisao pristupni ugovor Vijeća Europe, te prvi hrvatski stalni predstavnik pri Vijeću Europe Vladimir Matek. Tribinu su moderirali dekan Pravnog fakulteta Tunjica Petrašević i prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Dunja Duić. Skup je pozdravio i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Sudionici tribine su se prisjetili teškog puta koji je Hrvatska prošla devedesetih godina u borbi za svoju samostalnost i međunarodno priznanje, boreći se istovremeno i protiv vojne agresije. Podsjetili su da je Hrvatska 1996. godine bila primljena u Vijeće Europe, najstariju europsku organizaciju, kao priznanje opredijeljenosti hrvatskog političkog vodstva i hrvatskih građana za jačanje demokratskih vrijednosti i poštovanje ljudskih prava i vladavine prava.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je istaknula da je primanje Hrvatske u Vijeće Europe, i usvojeni europski demokratski standardi, utrli put pregovorima i ulasku Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine. Uz hrvatske predstavnike u tijelima Vijeća Europe i vrsni hrvatski stručnjaci u stručnim radnim tijelima Organizacije, danas svojim znanjem aktivno doprinose radu Vijeća Europe. Istaknula je da je Hrvatska do sada postala strankom sto pravnih instrumenata Vijeća Europe, a svoju posvećenost jačanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, Hrvatska je potvrdila uspješnim predsjedanjem glavnim izvršnim tijelom Organizacije, Odborom ministara, 2018. g. Izborom za glavnu tajnicu Vijećem Europe 2019. g. nekadašnja hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, postala je najviše rangirana hrvatska dužnosnica u međunarodnim organizacijama. Državna tajnica Metelko-Zgombić je također istaknula da je hrvatski suverenitet uvećan članstvom u Vijeću Europe, a zatim i u Europskoj uniji, jer je Hrvatska time dobila mjesto za stolom s međunarodnim partnerima s kojima donosi zajedničke politike, istovremeno štiteći i promovirajući hrvatske interese.



Priopćenja