Ministar Grlić Radman s potpredsjednikom Vlade Crne Gore Abazovićem

Ministar Grlić Radman s potpredsjednikom Vlade Crne Gore Abazovićem

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se danas, 8. studenog 2021. godine, s potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.
U razgovoru je obostrano naglašena želja i važnost produbljivanja i jačanja bilateralnih odnosa i rješavanja svih otvorenih pitanja. Postoji suglasje da je potrebno nastaviti njegovati kulturu sjećanja kako bismo zajednički mogli graditi mirnu i stabilnu budućnost, a veliki iskorak je već učinjen zajedničkim obilježavanjem trideset godina od uspostave zloglasnog logora Morinj početkom listopada ove godine.

Sugovornici su razgovarali i o procesu proširenja Europske unije. Ministar Grlić Radman ponovio je potporu Republike Hrvatske europskoj perspektivi svih država jugoistočne Europe. Naglasio je snažnu i nedvosmislenu potporu pristupnim pregovorima Crne Gore i spremnost Hrvatske da nastavi pružati podršku i pomoć na tom putu.

Današnjem sastanku nazočili su predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović, te se razgovaralo i o potpori nacionalnim manjinama u obje zemlje. Ministar Grlić Radman ukazao je na neke od projekata od ključne važnosti za očuvanje identiteta Hrvata Boke Kotorske, osobito istaknuvši potrebu pronalaženja održivog i trajnog rješenja za prostore za rad Hrvatskog nacionalnog vijeća u Donjoj Lastvi, kao i drugih hrvatskih kulturnih institucija u Crnoj Gori.



Priopćenja