Državni tajnik za političke poslove Matušić sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije

  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu, 20. srpnja 2023.
Na Vijeću za vanjske poslove raspravljalo se o nastavku potpore Europske unije Ukrajini u kontekstu ruske agresije, s posebnim naglaskom na dugoročnu potporu u području sigurnosti, podršku ukrajinskoj Formuli mira, te angažmanu prema trećim zemljama u svjetlu globalnih posljedica ruske agresije. Raspravljena je i aktualna situacija po pitanju sigurnosti opskrbe hranom nakon nedavnog povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žitarice.
Državni tajnik Frano Matušić, osvrnuvši se i na ovotjednu raspravu o Ukrajini održanu u UN-u, naglasio je spremnost Hrvatske na daljnju sveobuhvatnu potporu Ukrajini, te u tom kontekstu spomenuo održavanje međunarodne donatorske konferencije posvećene razminiravaju Ukrajine, kojoj će Hrvatska biti domaćin u listopadu ove godine. Istaknuo je i hrvatsku podršku daljnjim naporima s ciljem pružanja dugoročne potpore Ukrajini kako bi odgovorni za zločine odgovarali pred međunarodnim sudom. Također iskazao je daljnju podršku obnovi Ukrajine. Osvrnuo se i na odluku Rusije o povlačenju iz Crnomorske  inicijative za žitarice, koje je dovelo do porasta globalnih cijena hrane i neizvjesnosti u pogledu opskrbe žitaricama, a što predstavlja veliki izazov za mnoge treće države. U tom svjetlu istaknuo je ulogu Koridora solidarnosti EU-a u transportu ukrajinskih žitarica prema spomenutim državama, te ponovio spremnost Hrvatske da se za izvoz ukrajinskog žita koristi lučka i željeznička infrastruktura.
Tijekom sastanka održala se i neformalna razmjena mišljenja s državnim tajnikom SAD-a Anthonyjem Blinkenom o odnosima s EU, daljnjoj potpori Ukrajini te suradnji u suzbijanju globalnih izazova. Tom je prilikom državni tajnik Matušić istaknuo važnost transatlantskog jedinstva i snažnog savezništva EU-a i SAD-a u kontekstu potpore Ukrajini u zaštiti njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koje je dodatno potvrđeno i osnaženo tijekom nedavnog NATO summita u Vilniusu. Naglasio je i važnost suradnje i daljnje koordinacije stajališta EU-a i SAD-a po pitanju Zapadnog Balkana, s ciljem potpore stabilnosti regije, rješavanja otvorenih pitanja, te poticanja reformi u kontekstu europskog puta država regije.
Tijekom sastanka raspravljeni su i odnosi EU-a i Turske, a Vijeće se osvrnulo i na nedavno održani summit EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država.

Priopćenja