Pomoć albanskim institucijama u izradi Plana mjera za reformu javne uprave

  • Slika
Služba za prijenos znanja MVEP-a održala je 20. srpnja 2023. virtualne konzultacije na kojima su  stručnjaci iz Ministarstva pravosuđa i uprave dali smjernice albanskim kolegama u izradi Plana mjera za reformu javne uprave (Roadmap for Public Administration Reform).

U skladu s novom metodologijom pretpristupnih pregovora s EU, izrada Plana mjera jedan je od uvjeta za otvaranje Klastera 1. Otkako je Albanija je otvorila pristupne pregovore s EU u srpnju 2022., ekspertiza i prijenos znanja i iskustava iz pregovaračkog procesa Republike Hrvatske postali su im još korisniji zbog svoje recentnosti. U cilju izravne pomoći u pregovaračkom procesu za niz prioritetnih područja, od kojih je jedno i reforma i razvoj ljudskih potencijala u javnoj upravi, Služba za prijenos znanja uspostavila je direktnu suradnju s Uredom premijera Republike Albanije, koji je zadužen za ukupnu koordinaciju EU procesa.

Osim u ovom području, hrvatski stručnjaci trenutno su angažirani i na izradi mjera u području vladavine prava, također važnom uvjetu za otvaranje Klastera 1. U okviru ove suradnje, u pripremi su aktivnosti kojima će hrvatski stručnjaci podijeliti svoje znanje, iskustvo i ekspertizu s albanskim kolegama i na taj način pružiti podršku Albaniji na njezinom putu u EU.

Ostale vijesti