Državni tajnik za političke poslove g. Frano Matušić na sastanku Mediteranske konferencije OESS-a

Državni tajnik za političke poslove g. Frano Matušić na sastanku Mediteranske konferencije OESS-a

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je na virtualnom sastanku visoke razine u utorak, 12. listopada 2021. godine, na Mediteranskoj konferenciji OESS-a. Na Konferenciji je u fokusu rasprave bio oporavak i sigurnost nakon pandemije COVID-19. Sudjelovali su predstavnici 57 država sudionica OESS-a i šest mediteranskih partnera OESS-a za suradnju - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Maroko i Tunis.

Državni tajnik Frano Matušić je u svom govoru istaknuo kako Hrvatska kao mediteranska zemlja  prepoznaje važnost jačanja suradnje na Mediteranu, ne samo kroz aktivan politički dijalog o ključnim pitanjima, već i jačanjem odnosa u mnogim područjima od zajedničkog interesa, poput gospodarstva, znanosti, kulture, okoliša i sigurnosti.

Upozorio je da živimo u izazovnom svijetu obilježenom klimatskim promjenama

oružanim sukobima i nestabilnošću, migracijama i tekućom pandemijom COVID-19. Pri tom je naglasio da su multilateralizam i regionalna  suradnja od velike važnosti jer rješavanje ovih izazova zahtijeva višu razinu suradnje i solidarnosti među zemljama, te istaknuo važnu ulogu OESS-ove platforme za jačanje političkog dijaloga o tim pitanjima.

Osvrnuo se i na mjere koje je Hrvatska usvojila tijekom pandemije te prioritet Republike Hrvatske u pogledu ubrzanja stope cijepljenja i provođenja pametnih politika u vezi s potvrdama COVID-19, što predstavlja važan instrument za osiguranje zdravstvene sigurnosti. Istaknuo je činjenicu da je Hrvatska prepoznatljiva turistička zemlja Mediterana, koja je tijekom ljetnih mjeseci za vrijeme pandemije uspostavila ravnotežu između održivosti zdravlja građana i otvorenih granica stranim turistima, čime je ostvarila odlične turističke rezultate, i dodatno pomogla očuvanju radnih mjesta u turističkoj industriji i gospodarstvu.

Naglasio je da OESS u ovim izazovnim vremenima igra nezamjenjivu ulogu kao forum za dijalog i upravljanje krizama.

Završno je zahvalio Poljskoj kao predsjedavajućoj Mediteranske skupine OESS-a na njihovom radu tijekom cijele godine.


 



Priopćenja