Državna tajnica Metelko-Zgombić održala predavanje na otvorenju XXIII. zajedničkog seminara o procesima europskih integracija

Državna tajnica Metelko-Zgombić održala predavanje na otvorenju XXIII. zajedničkog seminara o procesima europskih integracija

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić održala je uvodno predavanje na otvorenju XXIII. zajedničkog seminara o procesima europskih integracija za diplomate iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe u utorak, 12. listopada 2021. godine u Dubrovniku.

U predavanju pod naslovom „Promišljanja o budućnosti Europe: regionalna i globalna uloga Europske unije – iz hrvatske perspektive“, državna tajnica poručila je da je potrebno učvrstiti ulogu EU kao snažnog globalnog aktera koji ima kapacitet i slobodu djelovanja. Kad je riječ o jačanju otpornosti i strateške autonomije Europske unije, također je važno imati i snažnu suradnju s državama u neposrednom susjedstvu Unije. U tom kontekstu bitno je dati poticaj i podršku europskoj perspektivi svih država Zapadnog Balkana, pri čemu treba iskoristiti puni potencijal transformacijske snage pristupnog procesa, zasnovanog na načelu uvjetovanosti i vlastitih postignuća.

Državna tajnica ukazala je na relevantnost ovih tema u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, što je pokazala i panel rasprava s mladim hrvatskim i španjolskim građanima, održana u Dubrovniku 11. listopada u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije“.

Hrvatska istaknula je da je u sklopu Konferencije o budućnosti Europe osobito važno čuti mišljenje mladih građana iz regije Zapadnog Balkana, jer njihova budućnost treba biti europska budućnost. Državna tajnica pozvala je sudionike seminara da se pridruže europskoj raspravi o budućnosti Europe i daju vlastiti doprinos kroz komentare i prijedloge na Digitalnoj platformi koja je otvorena za sve, a ne samo građane EU.

Seminar se održava u organizaciji Diplomatske akademije MVEP-a i Zaklade Hanns Seidel, a na njemu sudjeluje 18 mladih diplomata iz zemalja Europske unije i Jugoistočne Europe.



Priopćenja