Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo boravio je 24. i 25. veljače 2011. godine u posjetu Republici Albaniji

Potvrđeni su izvrsni bilateralni i multilateralni odnosi te intenziviranje političkog dijaloga. Republika Hrvatska podržava nastojanja Republike Albanije u procesu europskih integracija i u tome hrvatska iskustva u pregovorima mogu biti od velike pomoći

Potvrđeni su izvrsni bilateralni i multilateralni odnosi te intenziviranje političkog dijaloga. Republika Hrvatska podržava nastojanja Republike Albanije u procesu europskih integracija i u tome hrvatska iskustva u pregovorima mogu biti od velike pomoći.

Izraženo je zadovoljstvo snaženjem gospodarske suradnje i trgovinske razmjene koja se udvostručila u odnosu na 2009. godinu.

Razgovaralo se o suradnji na području ekologije i zaštite okoliša na Jadranu te su predloženi zajednički projekti koji bi se mogli realizirati u okviru pristupanja Europskoj uniji.

Sugovornici su razmotrili situaciju u jugoistočnoj Europi, posebice proces stvaranja institucija vlasti u Bosni i Hercegovini koji će omogućiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Razgovaralo se i o situaciji na Kosovu te jačanju dijaloga između Beograda i Prištine nakon nedavnog formiranja kosovskih vlasti. Istaknuta je i važnost pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja pitanja imena između Makedonije i Grčke.

U svezi s trenutnom situacijom u Albaniji, državni tajnik Nobilo je prenio da je Republika Hrvatska, kao prijateljska zemlja i saveznica u NATO-u zainteresirana za stabiliziranje prilika. Prenio je zabrinutost koju dijeli međunarodna zajednica negativnim posljedicama koje bi mogle uslijediti za Albaniju i odraziti se u širem regionalnom kontekstu, ako vlast i oporba ne nađu zajednički jezik putem dijaloga. Naglasio je važnost međunarodne zajednice u promatranju izbora kao i za stabiliziranje unutarnjih prilika u Albaniji.

U okviru posjeta državni tajnik Nobilo održao je predavanje na temu „Regionalna suradnja zemalja jadranskog bazena“, koje su organizirali Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova Republike Albanije i albansko Vijeće za vanjske odnose.



Priopćenja