Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio ekipu studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su pobijedili na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije

Uz njih su bili i profesori dr. Siniša Rodin, dr. Tamara Čapeta, dr. Tamara Perišin i dr. Iris Goldner i Filip Kuhta, znanstveni novak

Uz njih su bili i profesori dr. Siniša Rodin, dr. Tamara Čapeta, dr. Tamara Perišin i dr. Iris Goldner i Filip Kuhta, znanstveni novak.

Finale natjecanja iz prava Europske unije "European Law Moot Court" održalo se 1. travnja 2011. godine pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu. Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu bili su prvaci u konkurenciji 71 skupine iz zemalja Europske unije i svijeta, a u finalu su se sučelili s kolegama s Katholičkog Sveučilišta Leuven (Belgija), Columbia Law School (SAD) te College of Europe, Bruges (Belgija).

Državni tajnik Plenković čestitao je studentima i profesorima na ostvarenoj pobjedi, kao i na visokim rezultatima ostvarenim u posljednjih pet godina. Naglasio je važnost europskog prava u kontekstu pristupnih pregovora i skorog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Izložio je trenutno stanje pregovora i očekivanu dinamiku završetka pregovaračkog procesa, te se u tom smislu posebno osvrnuo na poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava.

Objasnio je da u okviru svoje nadležnosti u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija koordinira usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, vrši analizu razine usklađenosti hrvatskih propisa, te kontinuirano prati razvoj pravne stečevine na razini Europske unije, uključujući i praksu Europskog suda pravde. Izrazio je nadu da će neki od ovih studenata nastaviti svoju karijeru i u diplomaciji, te se baviti europskim pravom.



Priopćenja