U Beogradu je održana promocija knjige „Vukovarska tragedija 1991: u mreži propagandnih laži i oružane moći JNA“

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u ponedjeljak, 4. travnja 2011. godine, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu održana je promocija knjige „Vukovarska tragedija 1991: u mreži propagandnih laži i oružane moći JNA“.

Knjigu je priredila i uredila Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Djelo je nastalo kao rezultat kontinuiranog napora Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji u težnji za dokumentiranjem stvarnih uzroka raspada Jugoslavije. Materijali i dokumentacija prikupljeni u ovoj knjizi doprinose boljem razumijevanju političkog i društvenog konteksta koji je prethodio ratu. Zbog toga ovo izdanje pripada jednom od nezaobilaznih izvora za sve one istraživače koji se bave recentnom poviješću regije.

O knjizi i agresiji velikosrpske politike govorili su Sonja Biserko, autorica knjige, novinari tjednika Vreme Dejan Anastasijević i Tanja Tagirov, te odvjetnik Dragoljub Todorović.

Autorica je naglasila kako je Vukovar neispričana priča, premda je u Vukovaru počinjen najstrašniji zločin o kojem se uopće ne govori u Srbiji, a kada se govori, govori se samo o srpskim žrtvama, izvučeno iz konteksta rata, dok se mladima serviraju gotove priče i na taj način se kroji lažirana povijest. Smatra da je to krajnje opasno i da o Vukovaru treba govoriti, te da Vukovar mora postati mjesto sjećanja, a ne samo obilježavanje pada grada.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak zahvalio se Sonji Biserko na trudu prikupljanja i objavljivanja tekstova i transkripata iz kojih je vidljiva politika koju je tada vodila Srbija i koncepcija napada te uništavanja Vukovara. Naglasio je izuzetnu važnost predstavljanja ove knjige u Beogradu, prvenstveno zbog istine, srpske javnosti i mladih ljudi ove zemlje koji vrlo malo znaju o stvarnim događanjima u Vukovaru.


Mario Dragun
GlasnogovornikOstale vijesti