Državni tajnik Plenković održao je govor na konferenciji “Parliament for Europe“

Konferencija je održana na visokoj razini u Delegaciji Europske unije u Sarajevu

Konferencija je održana na visokoj razini u Delegaciji Europske unije u Sarajevu. Nakon uvodnog izlaganja dr. Valentina Inzka, posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine sa stajališta Republike Hrvatske govorio je državni tajnik Plenković.

Istaknuo je kako će Hrvatska i nadalje biti proaktivan partner Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu te ponovio spremnost da Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regije prenese svoja iskustva stečena u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u.

Izlaganja su također održali Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu, Nevenka Savić, direktorica Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine te otpravnik poslova Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Boris Iarochevitch.

Tijekom boravka u Sarajevu, državni tajnik Andrej Plenković susreo se i s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čemu svjedoče redoviti susreti najviših državnih predstavnika, dobra međuresorna suradnja kao i ispunjavanje ustavnih obveza Republike Hrvatske prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini u cilju postizanja pune ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Državni tajnik Plenković upoznao je ministra Alkalaja s aktualnom dinamikom hrvatskog pristupnog procesa u Europsku uniju te planovima za zatvaranje preostalih poglavlja i potpisivanje Ugovora o pristupanju. Istaknuo je važnost završetka pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom do kraja mađarskog predsjedanja nakon čega bi uslijedilo potpisivanje Ugovora o pristupanju.

Državni tajnik Andrej Plenković susreo se i s direktoricom Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine Nevenkom Savić, te s glavnim tajnikom Vijeća za regionalnu suradnju Hidom Biščevićem.



Priopćenja