Državni tajnik Matušić sudjelovao na konferenciji o eksplozivnom oružju u naseljenim područjima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 18. studenoga 2022. u Dublinu na međunarodnoj konferenciji o eksplozivnom oružju u naseljenim područjima (Explosive Weapons in Populated Areas).
 
Na konferenciji su razmijenjena mišljenja o razornim i dugotrajnim humanitarnim posljedicama uporabe eksplozivnog oružja u naseljenim područjima te o mogućnostima jačanja zaštite civila u konfliktnim područjima.
 
Državni tajnik je u svom izlaganju pozdravio usvajanje političke deklaracije o jačanju zaštite civila od humanitarnih posljedica nastalih uporabom eksplozivnog oružja u naseljenim područjima, koju je podržalo više od 80 država. Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, državni tajnik Matušić je prisutnima istaknuo hrvatska iskustva sa stradanjima civila u područjima zahvaćenima sukobom te se posebno osvrnuo na potrebu jačanja svih dostupnih mehanizama za zaštitu civila.
 
Ruska agresija na Ukrajinu još je jednom podsjetila na ranjivost i stradavanje civila koji se nalaze u područjima sukoba. Državni tajnik je naglasio važnost nastavka provođenja aktivnosti usmjerenih prema zaštiti civila u područjima obuhvaćenim sukobima, naročito obuke stručnjaka te osiguranje adekvatne zaštitne opreme. U tom je kontekstu istaknuo spremnost Hrvatske da nastavi surađivati s partnerima i dijeliti svoja znanja, posebno znanja iz područja razminiranja i obuke stručnjaka.
 
Na marginama konferencije, državni tajnik je održao sastanak s glavnim tajnikom ministarstva vanjskih poslova i obrane Irske Joe Hackettom. Sugovornici su potvrdili dobre bilateralne odnose, razmotrili mogućnosti daljnjeg jačanja suradnje u bilateralnim i multilateralnim forumima te razmijenili mišljenja o regionalnim i globalnim pitanjima.

Priopćenja