Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove 18. studenoga u Bruxellesu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica Metelko-Zgombić uvodno je izrazila sućut i solidarnost s Poljskom radi gubitka dva života nakon eksplozije koja se dogodila u blizini granice s Ukrajinom, a za vrijeme ruskog raketiranja Ukrajine.
Vijeće je pripremalo sastanak Europskog vijeća koji će održati 15. i 16. prosinca 2022. na kojem će čelnici raspravljati o situaciji u Ukrajini i ruskoj agresiji, energetskim i gospodarskim pitanjima, sigurnosti i obrani, Južnom susjedstvu te vanjskim odnosima. Hrvatska ostaje predana daljnjoj sveobuhvatnoj potpori Ukrajini, uključujući i u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći u pogledu kojeg je potrebno postići dogovor oko financijske održivosti kao i bolje zemljopisne ravnoteže, istaknula je državna tajnica. U svezi energetskih pitanja, Hrvatska smatra da fokus treba biti na ispunjavanju onoga što je dogovoreno na sastanku Europskog vijeća u listopadu, te stoga očekujemo skoro predstavljanje prijedloga o mehanizmu ograničenja cijena plina. U pogledu sigurnosti i obrane, državna tajnica istaknula je važnost provedbe Strateškog kompasa, najznačajnijeg dokumenta Unije na području sigurnosne i obrambene politike, na uključiv način i sa zajedničkim razumijevanjem izazova s kojima smo suočeni.
Europska komisija izvijestila je Vijeće o trenutačnom stanju u pogledu odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine i provedbe Sporazuma o povlačenju i Sporazuma o trgovini i suradnji, s posebnim naglaskom na Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj.  
Nadalje, Vijeće je razmijenilo mišljenja o Programu rada Europske komisije za 2023., koji je pripremljen u izvanrednim okolnostima povratka rata na europsko tlo te kriza koje su iz toga proizašle. Državna tajnica je podržala planirani smjer rada Komisije te istaknula posebnu važnost daljnje podrške Unije Ukrajini u svim aspektima. Hrvatska smatra da je prioritetni zadatak ublažavanje posljedica energetske i s njom povezane gospodarske krize te pružanje podrške građanima i gospodarstvu. U kontekstu energetike, od posebnog značaja je jačanje napora na stabilizaciji i smanjenju cijena energenata, sigurnosti opskrbe i diversifikaciji izvora. U tom smislu, od posebne je važnosti rad na ostvarivanju energetske neovisnosti Unije putem plana RePowerEU. U okviru tog plana Hrvatska želi pružiti svoj doprinos kroz proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku te korištenje punog kapaciteta naftovoda Janaf. Državna tajnica je istaknula važnost jačanja angažmana Unije na zapadnom Balkanu kako bi se ubrzao europski put tih država i ojačala stabilnost regije, uz puno poštivanje zadanih kriterija i vrijednosti.
U okviru postupka pokrenutog po članku 7. (1) Ugovora u EU-u, Vijeće je održalo peto saslušanje Mađarske. Saslušanje je obuhvatilo sva pitanja iz dvanaest područja sadržanih u Obrazloženom prijedlogu Europskog parlamenta kojim je u rujnu 2018. pokrenut ovaj postupak, kako bi Vijeće dobilo najnovije informacije u tom pogledu. Pritom je Mađarska dala i prikaz sedamnaest mjera koje poduzima vezano uz postupak za zaštitu EU proračuna i financijskih interesa Unije pokrenut u travnju ove godine.

Priopćenja