Državni tajnik Lucić u Hrvatskom saboru o prijedlogu Zakona o nadzoru robe s dvojnom namjenom

  • Slika
Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić u Hrvatskom saboru iznio je u četvrtak, 23. ožujka 2023. godine, prijedlog Zakona o nadzoru robe s dvojnom namjenom. Takvom robom se smatra tehnologija koja ima civilnu namjenu, ali se može koristiti i u vojne svrhe, a čiji promet je radi međunarodne sigurnosti nužno kontrolirati kako bi se spriječila zlouporaba takve robe.
 
Na međunarodnoj i nacionalnoj razini uspostavljen je pravni okvir kojim je uređen sustav nadzora robe s dvojnom namjenom kojim se sprječava da takva roba i tehnologija bude korištena kao nezakonito oružje za masovno uništenje i kršenje ljudskih prava te međunarodnog humanitarnog prava.
 
Cilj nadzora korištenja takve robe je sprječavanje terorističkih djela i zaštita ljudskih prava, te poglavito uvođenje sveobuhvatne kontrole robe koja se koristi u svrhe kibernetičkog nadzora, a čija uporaba može biti povezana s unutarnjom represijom i povredom međunarodnog humanitarnog prava.
 
U predloženom Zakonu definiraju se uvjeti za izdavanje dozvole za izvoz, dozvole za pružanje brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći povezanih s robom s dvojnom namjenom.

Priopćenja