Državni tajnik Lucić na ministarskom sastanku Inicijative za Rog Afrike

  • Slika
  • Slika

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je na  ministarskom sastanku Inicijative za Rog Afrike u utorak, 15. veljače 2022. godine, održanom u hibridnom formatu.

Sastanak je po prvi put organiziran s Europskom unijom, a zajednički su predsjedavali povjerenica Europske komisije za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen i ministar financija Kenije Ukur Yatani.

Državni tajnik Lucić naglasio je kako su mir, sigurnost i politička stabilnost ključni preduvjeti za sveukupni društveni i gospodarski razvoj Roga Afrike. Posljedice pandemije bolesti COVID-19 te klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, poput suše, koje pogađaju ovu regiju, traže zajednička rješenja. „Inicijativa za Rog Afrike predstavlja stoga korisnu platformu za poticanje održivog razvoja, čemu Republika Hrvatska pridonosi kroz sveučilišne stipendije i programe osnaživanja žena i djevojčica“, poručio je državni tajnik Lucić. 

Članice Inicijative za Rog Afrike su Džibuti, Etiopija, Eritreja, Kenija, Somalija i Sudan, a partneri su Europska unija, Svjetska banka i Afrička razvojna banka. Inicijativa je zamišljena kao politički, gospodarski i razvojni forum za povezivanje regionalne infrastrukture, promicanje trgovinske i gospodarske integracije, jačanje otpornosti i razvoja čovjeka.



Pisane vijesti