Ministar Grlić Radman s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu, 16. veljače 2022. godine, s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, Faisalom bin Farhanom Al Saudom tijekom njegova službenog posjeta Zagrebu. Princ Faisal bin Farhan Al Saud prvi je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije u posjetu Republici Hrvatskoj.
 
Ministri su se složili o tradicionalno dobrim odnosima između dviju država te je ministar Grlić Radman posebno istaknuo da "Republika Hrvatska pridaje veliku važnost prvom posjetu saudijskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj, kao važnom koraku prema intenziviranju naših odnosa''. Zagreb i Rijad uskoro bi trebali potpisati Opći sporazum o suradnji, "koji će koristiti našim zemljama i pridonijeti širenju suradnje u raznim područjima od gospodarstva do znanosti", rekao je ministar Grlić Radman te dodao da su Hrvatska i Saudijska Arabija prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja i s potencijalom za daljnjim unaprjeđenjem gospodarskih odnosa.
 
Saudijski ministar poručio je da diverzifikacija gospodarstva u viziji Saudijske Arabije za 2030. godinu ima posebno mjesto, pri čemu će se staviti naglasak na druga područja poput turizma. "U turizmu je Hrvatska vrlo iskusna s obzirom na njezinu prekrasnu obalu", rekao je ministar Faisal bin Farhan Al Saud i dodao da bi Hrvatska svojim iskustvom i stručnjacima mogla i na tom području surađivati sa Saudijskom Arabijom. 
 
Uz gospodarsku suradnju, ministri su razgovarali i o situaciji na Jugoistoku Europe i na Bliskom istoku, kao i o suradnji u multilateralnim organizacijama. Pri tome, ministar Faisal bin Farhan Al Saud  istaknuo je kako je Hrvatska važan izvor stabilnosti u svome neposrednom susjedstvu.
 
''Hrvatska vidi veliki potencijal u području gospodarstva i unapređenja trgovinskih odnosa te planiramo prilikom posjeta Rijadu ove godine povesti gospodarsko izaslanstvo te organizirati Gospodarski forum'', rekao je ministar Grlić Radman, najavivši uzvratni posjet svome saudijskome kolegi.
 
,,Hrvatska se oduvijek odnosila prema Islamu s najvećim poštovanjem i uvažavanjem. Hrvatski put uspješnog religijskog suživota prepoznat je i cijenjen od strane drugih zemalja te je primjer mnogim europskim državama'', istaknuo je ministar Grlić Radman. 
 
IZVOR: HINA/MVEP

Priopćenja