Državni tajnik Hido Biščević primio je zamjenicu pomoćnika državne tajnice u Uredu za Europske i Euroazijske poslove američkog State Departmenta Rosemary DiCarlo

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je u četvrtak, 11. listopada 2007. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija zamjenicu pomoćnika državne tajnice u Uredu za Europske i Euroazijske poslove američkog State Departmenta Rosemary DiCarlo

Sugovornici su razgovarali o bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, stanju i perspektivama u jugoistočnoj Europi, bilateralnim odnosima Hrvatske sa susjednim zemljama i odnosu Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY).

Zamjenica pomoćnika državne tajnice istaknula je ulogu kojom Republika Hrvatska kroz svoje djelovanje u okviru Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i Američko-jadranske povelje pozitivno utječe na ukupnu situaciju u regiji. U tom svjetlu posebno je naglašena važnost aktualnog produženja pregovaračkog procesa o konačnom statusu Kosova pod vodstvom Trojke i uz izravno sudjelovanje Beograda i Prištine i potreba odmjerenog i uravnoteženog pristupa u ovoj osjetljivoj fazi pregovora. Sugovornici su istaknuli da rješenje mora biti u funkciji jačanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Složili su se da je na tom putu jedan od ključnih faktora i zajedničko stajalište međunarodne zajednice.

Državni tajnik Biščević izvijestio je gospođu DiCarlo o posljednjim aktivnostima Republike Hrvatske na području povratka izbjeglica i reforme pravosuđa u okviru mandata misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, te bilateralnim odnosima sa susjednim zemljama.

Državni tajnik Biščević također je izvijestio o dinamici osnivanja tajništva Vijeća za regionalnu suradnju u Sarajevu i preuzimanju dužnosti Glavnog tajnika Vijeća.



Priopćenja