Državni tajnik dr.sc. Davor Božinović predstavljao je Republiku Hrvatsku na 120. sjednici Odbora ministara Vijeća Europe

Državni tajnik Božinović podržao je reformu Europskog suda za ljudska prava u cilju očuvanja jedinstvene zaštite koju konvencijski sustav pruža milijunima Europljana

Državni tajnik Božinović podržao je reformu Europskog suda za ljudska prava u cilju očuvanja jedinstvene zaštite koju konvencijski sustav pruža milijunima Europljana. U kontekstu opće reforme Vijeća Europe, usmjerene na jačanje političkog značaja ove Organizacije u suvremenoj europskoj arhitekturi, založio se za jačanje aktivnosti Vijeća Europe na planu postavljanja standarda, ilustriravši to aktualnim primjerom izrade novog pravnog instrumenta za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, u čemu vodeću ulogu ima i Republika Hrvatska. U svjetlu starih i novih prijetnji sigurnosti i ljudskim pravima, pozvao je na još jaču privrženost zajedničkim europskim vrijednostima u korist svakog pojedinca čija je dobrobit u središtu mandata ove Organizacije.

Govoreći o zajedničkim programima Vijeća Europe i Europske unije, državni tajnik Božinović naglasio je važnost eurointegracijskih procesa za države jugoistočne Europe te podsjetio na ulogu i doprinos koji Republika Hrvatska pruža zemljama regije.

Osvrnuvši se na ulogu Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, o čemu se raspravljalo na neformalnom dijelu sastanka, istaknuo je važnost političke volje, dijalog i kompromis svih sudionika u procesu, kao i punu jednakost konstitutivnih naroda i manjina kao osnovne preduvjete za napredak i europsku budućnost ove zemlje.

Ministri su na sjednici dali smjernice za provedbu zaključaka Konferencije o budućnosti Europskog suda za ljudska prava, osvrnuli se na djelovanje Vijeća Europe u kontekstu sukoba u Gruziji te pozdravili reformski proces Vijeća Europe, kao i jačanje odnosa između Vijeća Europe i Europske unije. Na sjednici je izvršen prijenos predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe sa Švicarske na Makedoniju.



Priopćenja