Državni tajnik Andrej Plenković primio je izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, koje boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj

Uz potpredsjednika Odbora Rareş-Luciana Niculescua (Rumunjska), u izaslanstvu su i zastupnici Vasilica Viorica Dăncilă (Rumunjska) i Liam Aylward (Irska)

Državni tajnik Plenković upoznao je članove izaslanstva s aktualnom dinamikom hrvatskog pristupnog procesa te planovima za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja ove godine. U tom je kontekstu najavio zatvaranje poglavlja 11. Poljoprivreda i ruralni razvitak i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, na sastanku Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, koja će se održati 19. travnja 2011. godine.

Prezentirao je aktivnosti Republike Hrvatske poduzete u okviru poglavlja 11. Poljoprivreda i ruralni razvitak, te prilagodbe i reforme provedene s ciljem usklađivanja sa zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije.

Potpredsjednik Odbora Niculescu je istaknuo kako je prilikom susreta s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem te predsjednicom Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Hrvatskoga sabora Dragicom Zgrebec, izaslanstvo steklo kvalitetan uvid u reformske napore Republike Hrvatske u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvitka.

Državni tajnik Plenković pobliže je predstavio i napore poduzete u okviru poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, a vezano uz provedbu Plana aktivnosti za ispunjavanje mjera slijedom Privremenog izvješća Europske komisije. Naglasio je da sveobuhvatnost poduzetih mjera predstavlja jamstvo nepovratnosti reformskog procesa u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Odbora Niculescu izrazio je punu podršku Europskog parlamenta Republici Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju. Državni tajnik Plenković zahvalio je predstavnicima parlamentarnog izaslanstva na kontinuiranoj potpori Europskog parlamenta hrvatskim nastojanjima na putu priključenja Europskoj uniji te istaknuo njegovu ključnu ulogu u završnoj fazi pregovora.



Priopćenja