Državna tajnica Metelko Zgombić sa španjolskim državnim tajnikom za EU Gonzalezom-Barbom

Državna tajnica Metelko Zgombić sa španjolskim državnim tajnikom za EU Gonzalezom-Barbom

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko Zgombić održala je u ponedjeljak, 11. listopada 2021. godine u Dubrovniku bilateralne konzultacije s  Juanom Gonzalezom-Barbom, španjolskim državnim tajnikom za EU.

Bilateralni sastanak uslijedio je samo nekoliko dana nakon bilateralnog posjeta predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske Pedra Sancheza Zagrebu.

Tijekom sastanka istaknuti su izvrsni bilateralni odnosi te je naglašena obostrana želja za produbljivanjem sveukupne suradnje u brojnim područjima od zajedničkog interesa. Istaknute su mogućnosti za produbljivanjem suradnje u okviru Europske Unije i euroatlantskih integracija. Razmijenjena su mišljenja o politici proširenja, migracijama i drugim europskim temama.

Španjolska je ponovila svoju podršku glede politike proširenja Zapadnog Balkana kao i ulasku Republike Hrvatske u Schengen i Eurozonu. Također je posebno naglašena suradnja dviju zemalja unutar Euro MED 9, kojeg je RH postala nedavno članicom pri čemu joj je Španjolska pružila podršku. 

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić i državni tajnik Juan Goanzalez-Barba zajedno s potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju, Dubravkom Šuicom također su sudjelovali na panelu s hrvatskim i španjolskim građanima o globalnoj i regionalnoj ulozi Europske Unije, koju su Hrvatska i Španjolska zajednički organizirale u okviru Konferencije o budućnosti Europe održanoj 11. listopada 2021. u Dubrovniku.



Priopćenja