Državna tajnica Metelko Zgombić na panel raspravi s hrvatskim i španjolskim građanima

Državna tajnica Metelko Zgombić na panel raspravi s hrvatskim i španjolskim građanima

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić i španjolski državni tajnik za EU Juan González-Barba održali su u ponedjeljak, 11. listopada 2021. godine, u Dubrovniku panel raspravu s  hrvatskim i španjolskim građanima pod naslovom: „Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije“.

Rasprava je održana u sklopu  aktivnosti koje se provode u okvirima Konferencije o budućnosti Europe, a na njoj je sudjelovala i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe.

Relevantnost teme o aktualnom vanjskopolitičkom trenutku i globalnom djelovanju Europske unije potvrđena kroz dijalog, održan u hibridnom obliku, s predstavnicima hrvatskih i španjolskih udruga mladih, studentima i ostalim zainteresiranim sudionicima. U kontekstu jačanja otpornosti i strateške autonomije Europske unije, istaknuta je i važnost suradnje s državama u neposrednom susjedstvu Unije, uključujući kroz poticaj i podršku europskoj perspektivi svih država Zapadnog Balkana i iskorištavanje punog potencijala transformacijske snage pristupnog procesa.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je naglasila da Europska unija, suočena s brojnim izazovima, mora osnažiti svoju ulogu globalnog predvodnika koji ima i mogućnosti i sposobnosti djelovanja na svjetskoj sceni. „S time u svezi, regionalna uloga Unije,  bilo da je riječ o zapadnom Balkanu ili pak Istočnom i Južnom susjedstvo, odražava se i na njezinu  globalnu vjerodostojnost“, kazala je Metelko-Zgobmić.

Državni tajnici Metelko-Zgombić i González-Barba bili su jedinstveni u ocjeni da je izuzetno bitno od građana, posebice mladih građana Europske unije, čuti što misle i što žele od Unije u nadolazećem razdoblju. Stoga su ideje, komentari, primjedbe i pitanja s panel rasprave u Dubrovniku vrijedan doprinos izgradnji zajedničke budućnosti, a u konačnici će se odraziti u zaključcima i preporukama Konferencije.

Konferencija o budućnosti Europe je jedinstveni poduhvat koji obuhvaća čitavu Europu, stavljajući građane u središte rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, a „EU u svijetu“ je jedna od devet širokih tema koje se razmatraju u sklopu Konferencije s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog čimbenika.



Priopćenja