Dr. Žužul razgovarao s portugalskom ministricom vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul, član hrvatskog izaslanstva koje predvodi predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader imao je danas, 21. lipnja 2004. u Lisabonu susret s ministricom vanjskih poslova Portugalske Republike dr. Mariom Teresom Pinto Basto Gouveia

Ministrica dr. Gouveia je ministru dr. Žužulu čestitala i iskazala naročito zadovoljstvo velikim međunarodnim uspjehom Republike Hrvatske – dobivanjem statusa države kandidata za članstvo u Europskoj uniji i određivanjem vremena za skori početak pregovora o pristupanju Uniji. Bilateralne odnose Hrvatske i Portugala oboje su ministara ocijenili odličnim.

Ministar dr. Žužul je zahvalio portugalskoj ministrici na dosadašnjoj podršci i izrazio nadu da će Hrvatska i nadalje imati potporu Portugala, posebice u procesu hrvatskog pridruživanja NATO-u. Dr. Žužul je kazao da su Hrvatska i Portugal dvije države u mnogočemu slične te da uz stalne prijateljske veze dviju država postoji jaki obostrani interes za unaprjeđenje odnosa u svim područjima i na svim razinama.

Dr. Žužul i dr. Gouveia su razgovarali i o stanju u regiji na jugoistoku Europe te zaključili da je europsko priznanje Hrvatskoj bitan element i poruka za cijelu regiju u kojoj Republika Hrvatska ima sve veću ulogu u stabiliziranju odnosa među državama te je čvrst i pouzdan partner Europske unije u tom području.

Ministar dr. Miomir Žužul je pozvao ministricu dr. Teresu Gouveia u službeni posjet Republici Hrvatskoj tijekom ove godine što je portugalska ministrica vrlo rado prihvatila. Tom prigodom će uz ministricu dr. Gouveia Hrvatsku posjetiti i portugalsko gospodarsko izaslanstvo, jer su ministri u razgovoru ocijenili da treba ojačati upravo gospodarsku komponentu međusobnih odnosa, a uz to i odnose u kulturi i kulturnoj razmjeni.

Dr. Žužul i dr. Gouveia su razgovarali o mogućnosti sklapanja bilateralnih ugovora te dogovorili da se za vrijeme posjeta ministrice dr. Gouveia Hrvatskoj u Zagrebu potpiše Memorandum o suradnji ministarstava vanjskih poslova Republike Hrvatske i Portugalske Republike.



Priopćenja