Ministar dr. Žužul sastao se s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul, zajedno s ministrima vanjskih poslova Makedonije i Albanije, Ilinkom Mitrevom i Kastrijotom Islamijem, sastao se 17. lipnja 2004. u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

Ministar dr. Žužul naglasio je kako Hrvatska aktivno surađuje s Makedonijom i Albanijom, ali traži i individualno procjenjivanje svake države prema vlastitim postignućima. Ministar je istaknuo kako Hrvatska ispunjava sve političke kriterije, uključujući i punu suradnju s Haaškim sudom, provodi reformu obrambenog sustava te sudjeluje u NATO-ovoj operaciji u Afganistanu.

Glavni tajnik NATO-a Scheffer pohvalio je suradnju i solidarnost Hrvatske, Makedonije i Albanije čime ispunjavaju i poštuju temeljna načela Saveza. Istaknuo je sinergiju procesa integracije u Europsku uniju i NATO te naglasio kako će NATO u Istanbulu 28. i 29. lipnja 2004. poslati ohrabrujuću poruku državama aspirantima i ponoviti da vrata Saveza ostaju otvorena za nove članice.

Stalni predstavnici članica NATO-a pozdravili su suradnju triju država aspiranata, uključenih u Akcijski plan za članstvo i napredak postignut u provedbi političkih i obrambenih reformi. Pohvalili su aktivno sudjelovanje Hrvatske, Makedonije i Albanije u misijama NATO-a na Kosovu i u Afganistanu. Stalni predstavnici članica NATO-a naglasili su da će svaka država aspirant biti ocjenjivana prema vlastitim postignućima te da će Akcijski plan za članstvo i dalje biti glavni mehanizam za integraciju novih članica.



Priopćenja