Biščević na konzultacijama u Beču

U Beču su održane političke konzultacije ministarstava vanjskih poslova Republike Hrvatske i Republike Austrije. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević

Državni tajnici Biščević i Kyrle su razgovarali o daljnjem razvitku suradnje dviju država, posebice o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Potvrdivši nastavak pune podrške u procesu ostvarivanja članstva Austrija je Hrvatskoj ponudila konkretnu pomoć u prijenosu znanja i iskustava pred pregovore o ostvarivanju članstva u Uniji.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji u Jugoistočnoj Europi. Odluka Europskog vijeća o statusu Hrvatske kao države kandidata za članstvo u Europskoj uniji uz jasno određeno vrijeme započinjanja pregovora početkom 2005. godine ocijenjena je važnim poticajem za ostvarivanje europske perspektive svih država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja. Razmatrano je pitanje mjera i aktivnosti Europske unije i međunarodne zajednice usmjerenih ostvarivanju trajne stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Jugoistočnoj Europi, uključujući tu i Kosovo. Hrvatska i austrijska strana potvrdile su značaj jačanja stabilnosti Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije u svjetlu zaključaka Solunske deklaracije i potvrde europske perspektive tog dijela Europe.

Biščević i Kyrle su razmatrali daljnje jačanje suradnje Hrvatske i Austrije, a dosadašnji su odnosi obostrano ocijenjeni visokom ocjenom. Dogovoreni su načini jačanja buduće suradnje dviju država na bilateralnom i multilateralnom planu kao i suradnje u okviru međunarodnih organizacija. Potvrđena je uzajamna razmjena potpore vezane uz kandidature dviju država za mjesta nestalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tijekom narednih godina.



Priopćenja