Europski parlament usvojio Rezoluciju o završetku pregovora o proširenju

Na jučerašnjem zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojena je Rezolucija o završetku pregovora o proširenju u Kopenhagenu koju je pripremio Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove, ljudska prava i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku, a na istoj sjednici Europski parlament je dao svoj formalni pristanak (assent) za pristupanje deset država kandidata u članstvo Europske unije.

U paragrafu 47. rezolucije ponavlja se europska perspektiva za države "zapadnog Balkana" i njihov status potencijalnih kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Ujedno Europski parlament očekuje da će sljedeća Predsjedništva EU nastaviti s intenziviranjem suradnje s državama obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja u cilju promicanja njihove najveće moguće integracije u političku i gospodarsku maticu Europe.

Za RH je osobito značajan paragraf 52. u kojem Europski parlament pozdravlja zahtjev za članstvo u EU kojeg je podnijela Hrvatska, te je uvjeren da će ovaj važan potez pridonijeti jačanju mira i stabilnosti na jugoistoku Europe. Također, Europski parlament se nada da će Hrvatska poduzeti konkretne korake u cilju ispunjavanja kopenhagenskih kriterija, te poziva hrvatske vlasti na potpunu suradnju s ICTY-em u Haagu.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske pozdravlja uvrštavanje hrvatskog zahtjeva za članstvo u EU u rezoluciju Europskog parlamenta koja se odnosi na aktualni proces proširenja EU, kao još jedan znak potpore Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju.Priopćenja