Doprinos hrvatske Službe vanjskih poslova u procesu pristupanja RH Schengenskom prostoru

Ministri unutarnjih poslova država članica EU i šengenskog prostora dali su danas zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen što znači da istoga dana, 1. siječnja 2023., kada službena valuta u Hrvatskoj postaje euro, Hrvatska postaje i članicom šengenskog prostora, područja slobode kretanja unutar Europske unije. 
 
U procesu pristupanja Republike Hrvatske Schengenskom prostoru i hrvatska Služba vanjskih poslova dala je nezanemariv doprinos.
 
Naime, u okviru priprema za pridruživanje Schengenskom prostoru važno je područje zauzimala i Zajednička vizna politika Europske unije za koju je nadležna hrvatska Služba vanjskih poslova. Navedeno je područje, također, bilo predmetom zahtjevne Schengenske evaluacije dio koje je proveden u hrvatskim veleposlanstvima u Moskvi i Prištini.
 
Danom pristupanja Schengenskom prostoru hrvatska veleposlanstva i konzulati započinju s izdavanjem viza koje će vrijediti za sve države članice Schengenskog prostora, a što podrazumijeva dodatne odgovornosti u smislu zaštite sigurnosti cijelog Schengenskog prostora.

Priopćenja