Održana treća međunarodna radionica za održivi otočni razvoj „Očuvanje i revitalizacija kulturne i prirodne baštine“

  • Slika
  • Slika
U organizaciji Službe za prijenos znanja MVEP-a, Akademije Šipan i Sveučilišta u Dubrovniku, uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika i zaklade Stiftung Überbrücken, u Suđurđu na otoku Šipanu održana je od 8.-10. svibnja 2024. treća međunarodna radionica za održivi otočni razvoj na temu očuvanja i revitalizacije kulturne i prirodne baštine.

Radionica je okupila domaće i inozemne stručnjake koji su podijelili svoja znanja i iskustva, predstavili primjere dobre prakse zaštite i obnove kulturnih i prirodnih resursa te dali pregled raspoloživih programa u tom području na EU i nacionalnoj razini. Održana je i moderirana rasprava u koju su bili uključeni predstavnici lokalne zajednice, a koja je rezultirala izradom idejnog koncepta dva projekta koji će u narednom razdoblju biti nominirani na EU programe predstavljene na radionici.  

S obzirom na ciljeve Akademije Šipan da doprinese sveukupnom razvoju otoka i kvaliteti života otočana, ali i da postane platforma za prijenos znanja i iskustava Republike Hrvatske zemljama jugoistočne Europe koje su u pretpristupnom procesu, jedan od projekata proizašlih iz radionice bit će prijavljen na EU program prekogranične suradnje te će uključivati zemlje s kojima RH  graniči. Na taj će se način zemljama u pretpristupnom procesu pružiti potpora u usklađivanju njihovih nacionalnih zakonodavstava s pravnom stečevinom Europske unije.

Ostale vijesti