Cédric Manuel održao je predavanje na temu „Francuski sustav nacionalne koordinacije europskih poslova“

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković uvodno je govorio o hrvatskom modelu koordinacije europskih poslova koji se obavljaju u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković uvodno je govorio o hrvatskom modelu koordinacije europskih poslova koji se obavljaju u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Naglasio je da francuska iskustva, s obzirom na razvijenu državnu tradiciju i administrativnu kulturu Francuske, mogu biti vrlo korisna za Republiku Hrvatsku, istaknuvši ključnu ulogu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u tom procesu.

Nazočne je pozdravio i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Jérôme Pasquier, podsjetivši na važnost dobre informiranosti o načinu funkcioniranja europskih poslova prije članstva.

Načelnik Manuel govorio je o modelu suradnje među ministarstvima, primjeni europskoga zakonodavstva, ekspertizi o poslovima europskih institucija, načinima informiranja francuskog parlamenta o stajalištima o europskim pitanjima, te o svim zadaćama kojima se bavi Glavno tajništvo za europske poslove. Uloga Glavnog tajništva, koje je osnovano još 1948. godine u svrhu osiguranja učinkovite međuministarske suradnje, danas se najvećim dijelom veže uz formiranje jedinstvenih francuskih stavova glede pitanja koja se odnose na europske poslove, kao i na koordinaciju suradnje francuske administracije i europskih institucija.



Priopćenja