Božićna čestitka ministra Grlića Radmana Hrvaticama i Hrvatima te svim državljanima RH izvan Domovine

  • Slika
Drage Hrvatice i Hrvati izvan Republike Hrvatske,
 
čast mi je i zadovoljstvo što vam, ususret božićnim i novogodišnjim blagdanima, mogu uputiti nekoliko prigodnih riječi.
 
Najprije vam želim prenijeti poruku da će hrvatska Vlada nastaviti graditi zajedništvo Hrvata iz Republike Hrvatske s pripadnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, autohtonim hrvatskim manjinskim zajednicama u drugim državama i cjelokupnim hrvatskim iseljeništvom. Hrvatska država čvrsto stoji iza svih vas, i nastavit će vas podupirati.
 
U sklopu naših odnosa s Bosnom i Hercegovinom, i dalje ćemo se snažno zalagati za zaštitu ustavne ravnopravnosti Hrvata u toj državi, kao jednog od njezinih triju konstitutivnih naroda, i općenito za unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života.
 
Po načelu uzajamnosti, nastavit ćemo zagovarati i prava Hrvata u susjednim državama, a posebice u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i na Kosovu. Snažno podupiremo projekte koji pridonose očuvanju i razvoju hrvatskog identiteta te potiču ostanak pripadnika autohtonih hrvatskih zajednica u svih dvanaest država u kojima oni žive.
 
Jednako tako, činimo sve kako bismo dodatno osnažili suradnju i povezanost Hrvatske s hrvatskim iseljenicima u europskim i prekomorskim državama, a ujedno stvorili i poticajne uvjete za njihov povratak u staru domovinu. Nedavno sam se vratio iz posjeta Australiji i Novom Zelandu, gdje sam imao niz susreta s našim iseljenicima, i bio dirnut njihovim neskrivenim ponosom na vlastite hrvatske korijene i identitet. Iste takve susrete imao sam prije nekoliko mjeseci s hrvatskim iseljenicima u Sjedinjenim Američkim Državama, a ranije i u drugim državama.
 
Jačanju veza Hrvatske s Hrvatima izvan nje, a potencijalno i povratku dijela hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u staru domovinu, zasigurno će pridonijeti i planirano pojednostavljenje i ubrzanje postupka stjecanja hrvatskog državljanstva. Sve zainteresirane pozivamo da iskoriste tu mogućnost i podnesu zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva.
 
Dragi Hrvati izvan Republike Hrvatske, još vam želim poručiti da budete ponosni i na vaš doprinos razvoju država u kojima živite, a isto tako i u njihovom povezivanju i jačanju suradnje s Hrvatskom. Uvijek ste bili uz hrvatski narod i Hrvatsku, i u dobrim i u lošim vremenima. Nikada nećemo zaboraviti vašu nesebičnu potporu u procesu uspostave i obrane neovisne Republike Hrvatske, koja je danas čvrsto integrirana u zapadnu zajednicu slobodnih nacija.
 
Svima želim čestit i blagoslovljen Božić te dobro zdravlje, sreću i uspjeh u Novoj godini. Provedite predstojeće blagdane u krugu vaših najmilijih, u duhu božićne poruke radosti, mira i ljubavi.

Priopćenja