Rješavanje otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 21. prosinca 2023. godine, s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem, koji je za svoj prvi službeni posjet nakon imenovanja odabrao upravo Zagreb.
 
„Vidimo to kao potvrdu da su naše obje zemlje posvećene u duhu dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja graditi svoje odnose i aktivno raditi na rješavanju otvorenih pitanja. U razgovorima sam ponovio očekivanja Hrvatske - kao što je pitanje odšteta za osobe koje su tijekom Domovinskog rata bile u zatočeništvu u logorima u Crnoj Gori, povrat školskog broda Jadran, rješavanja pitanja zajedničke vojne imovine, kao i pitanje granice na moru“, istaknuo je ministar Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije. 
Naglasio je potom kako su razgovarali i o obilježavanju logora Morinj, gdje je postavljena spomen ploča koja predstavlja simbol odnosa koje gradimo od 2020., a za koju se nadamo i očekujemo izgradnju kulture sjećanja koja počiva na istini o onome što se dogodilo, jasnoj osudi zločina i poštivanju svih žrtava. 
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je nastavak snažne političke, tehničke, stručne potpore Crnoj Gori u provedbi svih potrebnih reformskih koraka kako bi napredovala u pristupnim pregovorima na svom europskom putu. Ministri su se složili kako su snažna poveznica dviju država su naše manjine te je zajednički zadatak osigurati da u potpunosti ostvaruju svoja prava. „Jedan od njih je i pitanje Hrvatskog doma u Donjoj Lastvi i vlasništvo nad njime. Ponosni smo na veliku i vrijednu kulturu Hrvata Boke o kojoj moramo nastaviti i dalje zajednički skrbiti jer je ona baština hrvatskog naroda u Crnoj Gori, kao i države Crne Gore“, naglasio je ministar, istaknuvši kako su Hrvatska i Crna Gora susjedne, prijateljske, partnerske zemlje i NATO saveznice i u tom duhu pristupamo nastavku naše suradnje i rješavanju svih otvorenih pitanja.
 
“Odnosi između Crne Gore i Hrvatske vrlo su dobri i karakterizira ih redovan politički dijalog, kao i zajednička europska i euroatlantska perspektiva”, rekao je ministar Ivanović. Istaknuo je pritom kako je nova crnogorska vlada s pažnjom prati i pozdravlja posvećenost i uspjehe hrvatske vlade na vanjskopolitičkom planu te iznimno cijeni njezinu pomoć Crnoj Gori na njezinom europskom putu. „Vaši dosadašnji uspjesi su inspiracija za zahtjevne reformske procese koji su pred nama”, rekao je crnogorski ministar te istaknuo kako je punopravno članstvo u EU-u strateški cilj Crne Gore i opredjeljenje koje nema alternativu.

Priopćenja