Bilateralne političke konzultacije između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Gruzije

Bilateralne političke konzultacije između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Gruzije

Bilateralne političke konzultacije između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Gruzije održane su u utorak, 2. studenoga 2021. godine, u Zagrebu. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, a gruzijsko zamjenik ministra vanjskih poslova Gruzije Teimuraz Janjalija.

Državni tajnik uvodno je izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima, dobrom suradnjom Republike Hrvatske i Gruzije, te o mogućnostima za jačanje bilateralne sektorske suradnje, s posebnim naglaskom na gospodarstvo, obrazovanje, turizam, kulturu, IT i infrastrukturu.

Ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov razmijenio je s gruzijskom stranom stajališta o budućnosti Istočnog partnerstva i očekivanjima od predstojećeg sastanka na vrhu u prosincu 2021. Dotaknuli su se napretka Gruzije u provedbi reformi i perspektivi za članstvo u Europskoj uniji, za koje Gruzija namjerava predati zahtjev 2024. godine. Tom prilikom razmotrene su i mogućnosti prijenosa hrvatskog znanja i iskustava o pristupnim pregovorima i provođenju potrebnih reformi, te su razmatrani daljnji konkretni koraci, primjerice organizacija ciljanih posjeta hrvatskih eksperata Gruziji. Iskazana je potpora predanosti Gruzije programima interoperabilnosti u okviru suradnje s NATO savezom.

Hrvatska strana potvrdila je svoju potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije u njezinim međunarodno priznatim granicama, kao i potporu europskim i euroatlantskim  aspiracijama Gruzije.



Priopćenja