Bienkowska: ulaganje u tvrtke, infrastrukturu, inovacije i istraživanje ključ su poljskog uspjeha

„Iako se uspjeh Poljske ne može identificirati s korištenjem EU fondova, ipak se može reći kako je taj utjecaj na socijalni i ekonomski zamah Poljske bio od neprocjenjive vrijednosti“...

„Iako se uspjeh Poljske ne može identificirati s korištenjem EU fondova, ipak se može reći kako je taj utjecaj na socijalni i ekonomski zamah Poljske bio od neprocjenjive vrijednosti“, izjavila je potpredsjednica poljske Vlade i ministrica inforasktrukture i razvoja Elzbieta Bienkowska, koja danas boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Na predavanju, na kojemu su uz prvu potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić sudjelovali i ministar financija Boris Lalovac, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ministar prometa i infrasturkture Siniša Hajdaš Dončić,ministrica Bienkowska istaknula je najvažnije u desetogodišnjem poljskom iskustvu povlačenja financijskih sredstava iz EU fondova.

„Ulazak u EU za Poljsku je značio povećanje vrijednosti izvoza, ogroman upliv stranih investicija i lakši pristup tržištu roba i rada, a za poljske radnike i poduzetnike to je značilo bolje uvjete poslovanja i nove prilike za učenje i obrazovanje“, kazala je ministrica Bienkowska.

„Jedna od značajnih vrijednosti koje smo dobili integracijom u EU, a koja je često podcijenjena jest institucionalnih kapaciteta i implementacija reformi koje su dovele do veće gospodarske efikasnosti. Usvojili smo nove, moderne razvojne modele. Deset godina nakon pristupanja možemo reći da je priljev kapitala između EU i Poljske daleko na poljskoj strani. Gledajući razdoblje 2004.-2013., transfer financijskih sredstava iz EU tri puta je viši od vrijednosti poljske „članarine“ u EU: iz EU u Poljsku došlo je 92 mlrd eura, a u obrnutom smjeru Poljska je prema EU dala oko 30 mlrd eura, što je više od 60 mlrd eura dobiti za Poljsku“, naglasila je.

Posebnu ulogu u razvoju Poljske ima kohezijska politika, koju ministrica Bienkowska naziva i regionalnom politikom. Ulaskom u EU poljski GDP per capita iznosio je 40% prosjeka GDP EU-a, dok je danas taj postotak povećan na više od 70%, a očekuje se dostizanje 80% GDP-a Unije. Devet od šesnaest poljskih regija ubraja se među 20 najbrže rastućih u Europskoj uniji 2014.

I Poljska se bori s problemom nezaposlenosti i radi na postizanju bolje ravnoteže između potražnje na tržištu rada i profila radnika. U tome pomaže upravo EU regionalna politika, koja pomaže smanjenju stope nezaposlenosti. Brojni su projekti financirani od strane EU vezani uz bolji pristup obrazovanju: od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, u vrijednosti od više od 4 mlrd eura, što je poboljšalo i obrazovnu strukturu stanovništva Poljske i stavilo ju na peto mjesto u Europskoj uniji.

Poljske tvrtke se zahvaljujući stranim ulaganjima u njihovu proizvodnju i ljudski kapital sve bolje plasiraju na jedinstveno europsko tržište, ne samo zbog nižih cijena proizvodnje, nego i inovativnosti i plasiranjem poljskih brendova.

Važan utjecaj na razvoj poljskog gospodarstva bila je i rekonstrukcija poljskog prometnog sustava: autocesta, lokalnih prometnica, željezničkih pruga i zračnih luka. Zahvaljujući EU fondovima izgrađeno je u Poljskoj oko 2000km autocesta (2004.g. bilo je tek 500 km autocesta u državi, što znači povećanje za četiri puta). Oko 15% ulaganja sredstava EU u Poljskoj čine projekti zaštite okoliša.

Ministrica Bienkowska naglasila je najvažniji poljski gospodarski cilj: daljnje povećanje konkurentnosti države i nastavak ulaganja u tvrtke, modernizaciju, inovacije i istraživanja. Ulaganje u infrastrukturu (promet - TNT, okoliš) ostaje bitnim i u sljedećoj financijskoj perspektivi (2014-2020), ali će se vrijednost ulaganja u ove grane ipak smanjiti u usporedbi na prijašnje razdoblje.

Poljska je zainteresirana i naglašava važnost razvoja Baltičkog-jadranskog prometnog koridora, kao najvažnijeg prometnog pravca sjever-jug u Srednjoj Europi.

Ministrica je naglasila i kako je koordinacija europskih fondova i projekata financiranih iz tih fondova centralizirana u jednom ministarstvu: poljskom ministarstvu regionalnog razvoja. Uz to, važno je imati razvijene administrativne kapacitete kako bi se povećala učinkovitost u ostvarenju postavljenih ciljeva, poručila je poljska ministrica.

Posjet poljske potpredsjednice Vlade i ministrice Bienkowske bio je prilika i za potpisivanje Ugovora o suradnji u području zajedničke proizvodnju električnih lokomotiva između hrvatske tvrtke Đuro Đaković i poljske tvrtke Newag. Ugovorom se definira višegodišnja suradnja po pitanju transfera tehnologija i razmjene iskustava u proizvodnji električnih lokomotiva, koje bi se po prvi puta proizvodile u Slavonskom Brodu.

„Čestitam dvjema tvrtkama na sinergijskom nastupu. To je svrha našeg posla i onoga što smo danas razgovarali s potpredsjednicom Vlade Binekovskom, a to je pitanje kako korištenjem europskih fondova možemo pomoći i vlastitim kompanijama. Ponosna sam što je ovom projektu pridonijela donekle i naša gospodarska diplomacija“, istaknula je prva potpredsjednica Vlade i ministrica Pusić u izjavi nakon potpisivanja Ugovora.



Priopćenja