U BiH održan prvi od dva seminara u organizaciji Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Savjeta za tranzicijske procese – Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH te Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru je 20 . i 21. rujna održan dvodnevni seminar na temu "Poglavlje pregovora 12 - Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika". Hrvatski stručnjaci ovom su prilikom prezentirali znanja i iskustva pri usklađivanju zakonodavstva i prihvaćanja standarda Europske unije u području sigurnosti hrane.

Prema riječima pomoćnice hrvatskog ministra poljoprivrede Božice Rukavine, hrvatski proces prilagodbe standardima Europske unije trajao je više od deset godina, a jedno od najzahtjevnijih poglavlja bilo je spomenuto poglavlje 12. "Mi smo praktično morali preuzeti sve standarde Europske unije u području sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike. U ovom poglavlju situacija je specifična i tu nema puno mogućnosti za pregovore, odnosno nema puno mogućnosti za izuzeća od europskih standarda, jer je to poglavlje izravno vezano za zaštitu zdravlja ljudi i zaštitu potrošača. Mogu se dobiti određena izuzeća, ali samo u smislu odgode preuzimanja pravne stečevine EU" – rekla je Rukavina. Podsjetila je ovom prilikom i da, nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja 2013. godine, hrvatski građani neće osjetiti drastične promjene, jer se standardi EU primjenjuju još od 2010. godine.

Ovo je prvi od dva seminara u organizaciji Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koji se održava u Bosni i Hercegovini; drugi je seminar predviđen za početak listopada na temu poglavlja 23. “Pravosuđe i temeljna prava“.Ostale vijesti