Međunarodni filmski festival FESTROIA u Portugalu ove godine posvećen je hrvatskoj kinematografiji

Od 21. do 30 rujna u Setubalu, u Portugalu, održava se 28. izdanje međunarodnog filmskog festivala Festroia, popularno nazvanog 'portugalski Cannes'. Festival će ove godine biti posvećen hrvatskoj kinematografiji, a priređuje se u suorganizaciji sa Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Lisabonu. U sklopu programa Festroije bit će prikazano 27 hrvatskih filmova, odabranih između više od 180 filmova iz 40 zemalja.

Prigodom svečanog otvaranja festivala, 21. rujna, hrvatskoj kinematografiji je dodijeljena nagrada Kristalni delfin, koju su primili Hrvoje Hribar, direktor Hrvatskog audiovizulanog centra i Željko Vukosav, hrvatski veleposlanik u Portugalu. Nagradu Zlatni delfin za životno djelo je dobio glumac Rade Šerbedžija. Drugoga dana festivala održana je konferencija za tisak na kojoj su sudjelovala poznata imena hrvatskog filma: Hrvoje Hribar, Ana Karić, Nataša Dorčić, Ognjen i Vanja Sviličić, Dejan Aćimović te Lucija, Danilo i Nina Šerbedžija. Gost festivala je bio i redatelj Branko Schmidt.

Veleposlanstvo RH u Lisabonu je za ugledne hrvatske i strane goste festivala tom prigodom priredilo svečani prijam. Program festivala Festroia dostupan je na web-stranici www.festroia.pt
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Lisabonu


Ostale vijesti