Republika Hrvatska je 11. svibnja 2011. godine postala članicom Izvršnog vijeća Međunarodne organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW)

Republika Hrvatska je 11. svibnja 2011. godine postala članicom Izvršnog vijeća Međunarodne organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Haagu. Tijekom mandata zastupat će je stalna predstavnica Vesela Mrđen Korać. Veliko je to priznaje angažmanu Republike Hrvatske od samog utemeljenja OPCW-a.

Izvršno vijeće je sastavljeno od predstavnika 41 države članice (od ukupno 188), s mandatom od dvije godine. Kao glavno izvršno tijelo, u svojem je radu odgovorno Konferenciji odnosno državama članicama, a glavna zadaća Izvršnog vijeća je promocija učinkovite implementacije Konvencije o kemijskom oružju. Godina 2012. je godina zadanih rokova za izvršenje jednog od glavnih ciljeva Konvencije: uništenje postojećih zaliha kemijskog oružja.

Republika Hrvatska vrlo aktivno sudjeluje u radu Međunarodne organizacije za zabranu kemijskog oružja. Tako je samo od početka ove godine sudjelovala u više zajedničkih projekata. U suradnji OPCW-a i Regionalnog centra za pomoć u verifikaciji i provedbi kontrole naoružanja (RACVIAC) u Rakitju, u veljači je uz podršku Vlade Republike Hrvatske održan 8. seminar o Konvenciji o kemijskom oružju. Od 11. do 15. travnja 2011. godine u Cavtatu je održan Svjetski kongres o prijetnji od kemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog oružja i terorizma, kao i uz to vezana Radionica o Konvenciji o kemijskom oružju, održana 9. i 10. travnja 2011. godine.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj


Ostale vijesti