U gradu Boleslawiecu, Republika Poljska otvorena je izložba slika Marka Vrdoljaka „Čudesna Hrvatska“.

U gradu Boleslawiecu, Republika Poljska, u utorak 25. siječnja 2011. godine, otvorena je izložba slika Marka Vrdoljaka „Čudesna Hrvatska“. Boleslawiec je grad u kojem se proizvodi poznata keramika i gdje se tradicionalno održava Festival južnoslavenskih kultura.

Poveznica Hrvatske s Boleslawiecom je u tome, što u njemu žive Poljaci koji su se tijekom II. Svjetskog rata ratovali na području današnje Hrvatske. Nakon II. Svjetskog rata su se vratili u Poljsku, i od onda čuvaju kulturu koju su tamo stekli, kroz održavanje jezika, pjesama, plesa, kuhinje.

Posjet Boleslawiecu započeo je sastankom kod gradonačelnika Piotrom Romanom, s kojim su dogovoreni različiti vidovi buduće suradnje. KUD Bolesalwiec će svoje plesače slati prema pozivu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Varšavi na manifestacije promocije hrvatske kulture. Dogovoreno je da glavni gosti ovogodišnjeg Festivala južnoslavenskih kultura budu iz Hrvatske, za što je ponuđen program Kulturnog centra Dubrava, koji kroz program nudi keramičku radionicu, nastup KUD-a, te predstavu. Istovremeno smo ponudili nekoliko sličnih projekata s kojima raspolaže Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Varšavi, kulturnog karaktera koji se može također ostvariti na ovogodišnjem festivalu.

Otvoren je prostor za organiziranje predstavljanja boleslavečke keramike u Hrvatskoj, oko čega će se Veleposlanstvo angažirati, kao i pronalaženje grada partnera u Hrvatskoj s kojim bi Boleslawiec mogao ostvariti direktnu suradnju

Nakon sastanka sa gradonačelnikom, delegacija VRH Varšava posjetila je tvornicu „Umjetnička keramika, u kojem je sagledan ukupni proizvodni proces proizvodnje keramičkog suđa. Nakon toga je uslijedio obilazak Centra kulture, te otvaranje izložbe kojoj je nazočilo oko 250 uzvanika, plesani su hrvatski narodni plesovi iz Valpova i Bizovca, u hrvatskim narodnim nošnjama, koju su sami prema uzorcima izradili plesači pod vodstvom učiteljice pjesme i plesa Elzbiete Andrusieczko-Tor. Projekt je sponzorski potpomognut od strane Podravke.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti