U Agadiru je održan najveći specijalizirani sajam ribarstva i ribarske opreme u Africi

U Agadiru, Kraljevini Maroko, održan je u četvrtak, 27. siječnja 2011. godine, najveći specijalizirani sajam ribarstva i ribarske opreme u Africi. Istovremeno je svečano potpisan bilateralni Sporazum između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko o suradnji u području morskog ribarstva.

Sporazum su potpisali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske, Tonči Božanić, i ministar poljoprivrede i morskog ribarstva Kraljevine Maroko, Aziz Akhannouch. Tom prigodom, ministru Akhannouchu uručen je poziv ministra poljoprivrede Republike Hrvatske, Petra Čobankovića, da posjeti Hrvatsku u svibnju ove godine, kako bi se konkretizirali aranžmani suradnje gospodarskih subjekata temeljem upravo potpisanog institucionalnog okvira.

Na hrvatskom štandu na Sajmu sudjelovalo je 13 hrvatskih tvrtki s 20-tak predstavnika, koji su ostvarili niz poslovnih sastanaka i dogovora. Prilikom posjete hrvatskom štandu, njegovom je veličanstvu, marokanskom kralju Muhamedu VI., hrvatski veleposlanik u Maroku, dr. Darko Bekić, posebno predstavio motore za manje ribarske brodove tvrtaka Perković iz Matulja i Scam-Marine iz Viškova, za koje je kralj pokazao naročito zanimanje.

Zbog pooštrenih uvjeta za prodaju ribe na europskom tržištu, marokanski su ribari prisiljeni modernizirati svoju opremu ili je zamijeniti modernijim brodovima te su na Sajmu pokazali velik interes za ovu granu hrvatske industrije.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti