Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak, 26. travnja 2011. godine, s potpredsjednikom Vlade i saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Spindele

Ministri Jandroković, Spindelegger i Dzurinda potvrdili su odlične i tradicionalno prijateljske odnose između Hrvatske, Austrije i Slovačke

Ministri Jandroković, Spindelegger i Dzurinda potvrdili su odlične i tradicionalno prijateljske odnose između Hrvatske, Austrije i Slovačke. Ministar Jandroković uputio je zahvalu Austriji i Slovačkoj na kontinuiranoj pomoći i potpori Republici Hrvatskoj od njezina osamostaljenja, kao i ministrima Spindeleggeru i Dzurindi na osobnom angažmanu tijekom procesa pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. Napomenuo je kako se to potvrđuje i ovim zajedničkim posjetom kojim se daje jasna i nedvosmislena potpora što skorijem dovršetku hrvatskog pristupnog procesa.

Austrijskom i slovačkom kolegi predstavio je trenutno stanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom te aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se pregovori okončali tijekom mađarskog predsjedanja Unijom, u lipnju ove godine. U tom kontekstu, podsjetio je kako je Republika Hrvatska privremeno zatvorila ukupno 30 poglavlja, te kako čini sve potrebno da bi se zadovoljili uvjeti za zatvaranje i Poglavlja 23-Pravosuđe i temeljna prava, te Poglavlja 8-Tržišno natjecanje. Sve to dokazuje spremnost Republike Hrvatske za što skoriji ulazak u članstvo Europske unije, te je jasan znak da su hrvatski pristupni pregovori nadomak uspješnog zaključenja, kazao je ministar Jandroković.

Ministar Spindelegger naglasio je kako je razlog posjeta Hrvatskoj prvenstveno javno iskazivanje potpore Hrvatskoj i njezinoj završnici pregovora s Europskom unijom, i to u lipnju ove godine. Hrvatska je vrlo blizu cilju punopravnog članstva u Europskoj uniji, gdje je želimo i vidjeti, kazao je Spindelegger, dodavši i kako je Hrvatska potrebna i u projektima srednje Europe kojoj i sama pripada. Posebno je izdvojio Dunavsku strategiju kao primjer makroregionalnog projekta unutar kojeg se cijeni hrvatska suradnja.

Ministar Dzurinda također je istaknuo jasan i pozitivan signal ohrabrenja i potpore Hrvatskoj u cilju dovršetka pristupnih pregovora u lipnju ove godine. Isto tako, dodao je Dzurinda, zajedničkim posjetom željeli bismo prevladati zamor od proširenja na strani Europske unije. Ponovno naglasivši uvjerenje u hrvatsku spremnost da pregovore završi u lipnju, austrijski i slovački ministri ukazali su i na važnost pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i iz perspektive zemalja u regiji jugoistočne Europe kojima će se time dati dodatni poticaj u ispunjavanju potrebnih kriterija i nastavku njihova europskoga puta.



Priopćenja